Реформа дасть змогу потрапити до суддівського корпусу досвідченим адвокатам і шанованим науковцям

«Де-факто конституційна судова реформа не просто проголосована. Не просто почалась її імплементація. Ми вже на завершальному етапі зі створення нового Верховного Суду». На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час засідання Ради з питань судової реформи, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент сподівається, що новий Верховний Суд запрацює найближчим часом, «реалізуючи і захищаючи право українського народу на справедливий суд». Він укотре наголосив, що чекає на завершення процесу відбору кандидатів на посади суддів Верховного Суду в найкоротший термін.

Крім того, під час засідання глава держави підписав та визначив як невідкладний для розгляду в парламенті законопроект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». П. Порошенко висловив сподівання, що найближчим часом ці зміни буде розглянуто.

Петро Порошенко нагадав про цілі, які ставилися перед судовою реформою.

Перше — це забезпечити незалежність суддів, незалежність від політичного тиску. Друге — незалежність має кореспондуватися з відповідальністю судів та суддів. Третя мета — це оновлення суддівської гілки влади.

Він зазначив: у суспільстві панувала думка, що суддівська каста є закритим колом від народу. «Конституційна реформа дала можливість, і ми реалізуємо це право, потрапити до суддівського корпусу досвідченим адвокатам, шанованим науковцям, які прагнуть узяти участь у конкурсі, подолати іспити і випробування, що є під час формування Верховного Суду, і вже оновленим складом претендувати на високий рівень довіри», — наголосив Президент.