Позитивний досвід роботи культурно-дозвілевих комплексів (КДК) та публічно-шкільних бібліотек Рівненщини представили на круглому столі Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. Саме ці успішні напрацювання відзначила радник Міністра культури Ірина Френдель під час нещодавніх відвідин Рівненщини. Тож місцевим фахівцям запропонували поділитися ними на рівні країни.

 

Утворення КДК об’єднало на основі партнерства заклади, що діють на територіях сільрад: клуби, бібліотеки, музеї, художні, музичні та спортивні школи, центри соціальних служб дітей та молоді, що дозволило використовувати їх на користь усієї громади, зберігаючи при цьому відомчу незалежність і самостійність, а також зберегти мережу і кадри - 572 бібліотеки та 672 клуби.

 

«На 16 відсотків зросла кількість учасників клубних формувань, на сотню збільшилась кількість колективів із званням «народний» та «зразковий», - розповіла заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко. - До реорганізації мережі бібліотек функціонувало їх 1154. Зараз удвічі менше, адже об’єднали шкільні та публічні книгозбірні. При цьому жодна шкільна бібліотека не припинила свого існування. Шкільні бібліотеки стали структурними підрозділами бібліотек-філіалів. Поліпшилась матеріально-технічна база книгозбірень, зокрема, 77 бібліотек перевели в кращі приміщення. Зараз триває процес об’єднання територіальних громад і публічно-шкільні бібліотеки є найкращою моделлю для цих структур».

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України