Міжнародні експерти Організації Об’єднаних Націй схвалили Стратегію сталого розвитку м. Олександрії до 2030 року.

 

На знімку: заступник мера міста Сант-Кугат Крістіна Парейра і Бесер та міський голова Олександрії Степан Цапюк під час підписання меморандуму.

 

Олександрія — чи не єдине місто в нашій країні, яке підготувало свою стратегію відповідно до міжнародних стандартів та стало на шлях розвитку нарівні з європейськими містами. Розроблено стратегію в контексті цілей Глобальної стратегії сталого розвитку ООН на 2016—2030 роки, яку підтримали 193 країни—члени ООН, зокрема й Україна.

Міжнародні експерти, які побували в Олександрії, сподіваються, що на прикладі стратегії цього міста буде відпрацьовано методологію побудови сталих та розумних міст в Україні. Досвідом роботи щодо трансформації міст у розумні терміни, рекомендаціями з розробки і реалізації довгострокових програм у рамках державно-приватного партнерства з владою Олександрії поділилися експерти — виконавчий директор Міжнародного центру компетенції Європейської економічної комісії ООН «Публічно-приватне партнерство для міст» Єва Буфі, представник сталого та розумного міста світу Сант-Кугат (Іспанія) Віктор Мартінез, експерт з телекомунікацій та побудови розумних міст (Женева, Швейцарія) Марсело Гарсія.

Пізніше між Олександрією і містом Сант-Кугат (Іспанія) було підписано Меморандум про порозуміння, який передбачає співробітництво в запровадженні передових практик зі створення та розвитку розумних міст.

Стратегія сталого розвитку Олександрії розміщена на сайті Організації Об’єднаних Націй. Є сподівання, що це розширить можливості пошуку потенційних іноземних інвесторів, які зацікавлені в реалізації проектів щодо розвитку інфраструктури Олександрії в рамках державно-приватного партнерства.

Стратегія міста спрямована на виконання завдань за трьома головними напрямами: гідна робота для всіх; комфортні умови проживання; раціональне господарювання.

Одним із кроків реалізації стратегії є створення індустріального парку. Це територія, яка оснащена необхідними інженерними мережами та пристосована для будівництва нових промислових підприємств. Сьогодні в Олександрії вже визначено ділянку під індустріальний парк та напрацьовуються напрями виробництва, серед яких може бути виготовлення текстильних виробів, меблів, продуктів харчування та інше. Це дасть можливість створити нові робочі місця для жителів, розширити сферу виробництва та отримати додатковий фінансовий ресурс для розвитку інфраструктури міста.

Також у рамках стратегії розроблено та вже почали реалізовувати програми з комплексної модернізації вуличного освітлення із застосуванням економічних LED-cвітильників; енергозбереження і підвищення енергоефективності в будівлях бюджетної сфери.

Утілення довгострокової стратегії на рівні ООН — шлях дуже складний і тривалий. Проте невелике, але перспективне українське місто Олександрія завдяки співпраці з партнерами на міжнародному рівні має реальні шанси стати містом європейського зразка.

Катерина РУДЕНКО.

Фото автора.

Кіровоградська область.