Розвиток територіальних громад гальмує недосконале законодавство. Ухвалювати закони, яких чекають на місцях, не вдається, зокрема, і через низьку дисципліну парламенту. Тим часом на місцях готові до змін. Їх вимагають люди. Однак без належної законодавчої бази такі зміни неможливі, навіть за великого бажання тих, хто готовий втілювати їх у життя.

Про ці та інші стратегічні напрями розвитку територіальних громад Вінницької області вели мову представники місцевого самоврядування краю разом з народними депутатами України від Вінниччини під час засідання круглого столу, що відбувся в обласному центрі. Зустріч організували обласна рада та облдержадміністрація спільно з обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування. На неї прибули народні депутати від Вінниччини — Григорій Заболотний, Олександр Домбровський, Микола Кучер, Сергій Кудлаєнко, Іван Спориш та Руслан Демчак. З ними спілкувалися голови районних рад та райдержадміністрацій, керівники департаментів облдержадміністрації, голови міст обласного та районного значення, об’єднаних територіальних громад (ОТГ), постійних комісій обласної ради, селищні та сільські голови. Розмова відбувалася у формі «вільного мікрофону». Правом виступу мав можливість скористатися кожен охочий. Найчастіше це робили керівники ОТГ. Саме від них надійшло чи не найбільше пропозицій та побажань до гостей з Києва.

Бесіда відбувалася настільки відверто, що парламентаріям не забули нагадати навіть про дотримання дисципліни у сесійній залі, щоб не ганьбили себе в очах виборців. «Ви ж еліта, поводьтеся пристойно», — відверто сказав під час виступу голова села Росоша Липовецького району Володимир Сличук. Зауважив, що говорить про це не тільки від свого імені.

На що звернули увагу законодавців представники органів місцевого самоврядування?

* Надати законодавчу можливість об’єднуватися громадам, що розташовані на територіях різних суміжних районів.

* ОТГ повинні мати право користуватися і розпоряджатися землями поза межами населених пунктів.

* Вирішити питання фінансування ОТГ для організації кооперативного руху з Фонду регіонального розвитку.

* Проведення виборів на місцях за партійними списками не виправдало себе.

* В ОТГ кадровий голод через низьку оплату праці.

Враженнями від діалогу поділився народний депутат України Микола Кучер: «Навіть після того, як 21 лютого Верховна Рада ухвалила чотири закони про вдосконалення самоврядування, невирішені питання все одно залишаються. Ми їх вислухали і домагатимемося вирішення. Завжди приємно реалізувати ділові пропозиції, що підуть на користь громаді. Щоб їх озвучити, не обов’язково чекати таких колективних зібрань. Знайти можливість поспілкуватися з народним депутатом нині не складно. Я, наприклад, повідомив свою електронну адресу. Можна написати листа з пропозицією мені особисто. Та й помічники працюють, готові вислухати і прийняти звернення».

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО

На Вінниччині створено 21 об’єднану територіальну громаду. 30 квітня  відбудуться вибори у ще трьох громадах — у Вінницькому, Гайсинському і Шаргородському районах.