БРИФІНГИ

Ухвалені парламентом зміни до закону про запобігання корупції викликали у суспільстві справжній резонанс. Оскільки наша країна рухається європейським шляхом, усі мають платити податки, бути рівними перед законом, переконаний народний депутат з фракції БПП Іван Вінник. Про це він заявив під час брифінгу в парламенті.


«Ми вивчили досвід США, як у них врегульовано питання лобізму, як ці особи звітують перед суспільством. У такий самий спосіб, враховуючи, що лобізм здійснюється в Україні через громадські організації, ми зробили їх суб’єктом декларування і відтепер усі громадські організації, які працюють у Верховній Раді, в інших органах виконавчої влади, їх посадові особи звітуватимуть перед суспільством і подаватимуть електронні декларації», — наголосив він.


За його словами, громадські організації нині представлені в різних конкурсних комісіях на призначення керівників органів державної влади. Як приклад депутат навів групу «Реанімаційний пакет реформ», яка сформувала більшість у Раді доброчесності, Вищій раді правосуддя. «Вони мають доволі широкі повноваження щодо прийняття рішень, накладанні вето. Водночас РПР впродовж 2014—2015 років отримали майже 10 млн. доларів США від різних донорів. Тож Верховна Рада внесла зміни у закон про запобігання корупції і тепер суспільство отримуватиме звіт від громадських організацій скільки грошей вони отримали, на що вони були витрачені та який результат цих донорських вливань у розвиток українського суспільства», — сказав І. Вінник. Водночас він додав, що представники громадських організацій в органах державної влади виконують функції держави. Тобто, якщо хтось оплачує їхню діяльність, так само це може містити певні корупційні ризики. Тому Верховна Рада і внесла відповідні рішення до закону.


Справедливість в оплаті праці


Група «Партія «Відродження» ініціює ухвалення законопроекту, який поверне справедливість у питанні оплати праці бюджетників. Ухвалення відповідного законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо встановлення мінімального посадового окладу тарифної ставки залежно від розміру мінімальної зарплати» (реєстр. № 6146) дасть змогу прибрати «зрівнялівку» у питанні оплати праці низько- та висококваліфікованих працівників бюджетних закладів, яка виникла з 1 січня 2017 року з підвищенням мінімальної зарплати до 3200 грн. На цьому під час брифінгу наголосив народний депутат Віктор Остапчук.


За його словами, уряд, змінивши систему розрахунку оплати праці для працівників бюджетної сфери, визначив, що ставки бюджетників розраховуються не від мінімальної зарплати, а від рівня прожиткового мінімуму. «Своїми діями уряд зрівняв людей, які отримували різну освіту, мають різний фах і виконують роботу різної складності», — наголосив депутат. На думку обранців, такий підхід є несправедливим.


Олена ГОРБУНОВА.