Рада підтримала ініційоване мною Звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій. У цьому надзвичайно важливому зовнішньополітичному документі ми закликаємо Конгрес та нову Адміністрацію США укласти з Україною двосторонню оборонну угоду та надати статус основного союзника США поза НАТО.

Ми не абстрактно ставимо питання про дотримання безпекових гарантій, а даємо реальний механізм реалізації Будапештського меморандуму, яким США та інші ядерні держави гарантували нам територіальну цілісність і суверенітет в обмін на відмову України від третього в світі ядерного потенціалу.

Українці глибоко вдячні Сполученим Штатам Америки за прийняття у 2014—2016 роках низки законів, спрямованих на нашу підтримку. Сподіваємося, що всебічне виконання цих законів новою Адміністрацією США, зокрема в частині надання Україні оборонного озброєння, сприятиме стримуванню агресора та закладенню основи для майбутнього тривалого миру.

Проте це не вирішує питання безпеки в Європі в довгостроковій перспективі. Україна прагне суттєвого поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і Сполученими Штатами. У міжнародній політиці існує успішний інструмент такого партнерства — статус основного союзника США поза НАТО. Цей статус надано і державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, — Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль.

Відповідно до духу і букви Будапештського меморандуму ми звернулися до Конгресу Сполучених Штатів Америки із проханням розглянути питання щодо укладення з Україною двосторонньої оборонної угоди та надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

Це матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це в інтересах України, США, Європи і всього світу.

Ухвалення парламентом нашого звернення має шанс увійти в історію. Переконаний, що зрештою ми доб’ємося дотримання наданих Україні безпекових гарантій з боку США. Вода камінь точить. І коли ми прийдемо до влади, цей процес значно прискориться. Добилися нині ухвалення звернення — доб’ємося в майбутньому і виконання Будапештського меморандуму.

А тим, хто в пошуках виправдань для непідтримки нашого звернення до США, як деякі представники «Батьківщини», стверджує, що надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО в майбутньому може, начебто, зашкодити нашому членству в Північноатлантичному альянсі, хочу нагадати недавню історію.

Україна могла стати членом НАТО, але у 2008 році тодішній прем’єр Юлія Тимошенко заблокувала отримання Плану дій щодо членства України в НАТО на Бухарестському саміті.

Україна могла б себе захистити, але у 2008 році тодішній прем’єр Юлія Тимошенко заблокувала в парламенті прийняття рішення на підтримку Грузії, яка потерпала від російської агресії.

Україна могла б стати сильнішою, якби у 2008 році тодішній прем’єр Юлія Тимошенко не дозволила вихід із Севастополя російських військових кораблів, які обстрілювали Батумі і Сухумі.

І якби ми Путіна зупинили в Грузії, він не прийшов би у Крим.

А коли він прийшов у Крим, треба було захищати півострів і наших громадян. Але Юлія Тимошенко, вже тоді не прем’єр, залишилася тією ж «московською зозулею», бо закликала не боронити Крим, не використовувати зброю та не виводити військову техніку, щоб, не дай Бог, «не спровокувати» її друга Путіна.

Треба любити Україну не на словах, а на ділі.

Олег ЛЯШКО,
народний депутат України,
лідер Радикальної партії.