Перед початком і під час другого пленарного засідання десятої сесії Рівненської обласної ради, яка серед інших мала розглянути Обласну програму енергоефективності на період до 2020 року, активісти Екоклубу за підтримки Громадянської мережі ОПОРА та Ради реформ Рівного (а це об’єднання одинадцяти громадських організацій) закликали депутатів не голосувати за неї у такому вигляді.

 

Пояснили це тим, що, на їх думку, проект рішення «Про Обласну програму енергоефективності на період до 2020 року» за фактом є проектом рішення, який описує Положення про обласний конкурс проектів з енергоефективності, а також тим, що у тексті оприлюдненої програми немає: визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма; аналізу причин виникнення проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання програмним методом; визначення оптимального варіанту розв’язання проблеми на основі порівняльного аналізу можливих варіантів; оцінки фінансових, матеріально-технічних, трудових ресурсів, необхідних для виконання програми; очікуваних результатів виконання програми, визначення її ефективності.

 

«Представлена Програма не є Обласною програмою. Це Програма зі співфінансування заходів з енергоефективності в бюджетних закладах. Сама Програма, згідно чинного законодавства, має містити ряд офіційних ознак для того, щоб називатися обласною. Зокрема, вона має бути включена в усі сектори економіки, містити транспорт, промисловість та житло. А споживання в бюджетному секторі складає лише 6 відсотків», – апелював до депутатів експерт з енергоефективності, член ради Екоклубу Дмитро Сакалюк, який вважає, що на Рівненщині потрібно розробити якісну Програму.

 

Депутати дослухались до думки активістів і проголосували не за Обласну програму енергоефективності, а за Обласну програму співфінансування заходів з енергоефективності конкретно в бюджетних установах тільки на 2017 рік. Щодо якісної Програми з енергоефективності на 2018–2025 роки, то її Департамент ЖКГ, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА розробить разом з експертами з енергоефективності, громадськістю, бізнесом та всіма зацікавленими сторонами до кінця грудня цього року, щоб вона була справді дієвою та ефективною.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України