«Голос України» продовжує серію матеріалів про те, який ефект мало різке підвищення мінімальної зарплати — до 3200 гривень з 1 січня 2017 року. Сьогодні на сторінках газети — розповідь львівського підприємця.

З керівником меблевої компанії «Сігма» Михайлом Коропецьким ми зустрілися в офісі. Він відомий на Львівщині підприємець, голова Громадської ради при ГУ Державної фіскальної служби у Львівській області. Часто обстоює інтереси підприємців і бізнесменів. Добре знає і розуміє тенденції, які відбуваються в економіці регіону.

— Підняття зарплати залежить від того, як підприємство економічно розвивається, — розповідає Михайло Коропецький. — Підвищувати зарплату під тиском — це шлях до зростання безробіття. Якщо поставлено таке завдання, а економічного зростання немає, фонд зарплати не змінився, то що робить підприємець? Звільняє некваліфікованих працівників і заміняє їх кваліфікованими. Зараз спостерігається саме така тенденція. Підвищення мінімальної зарплати насамперед призвело до тиску на малий та дрібний бізнес, бо там, згідно зі статистикою 2016 року, середня зарплата становила 2,5—2,9 тис. грн. Середній бізнес вийшов на рівень 4—4,5 тис. грн., а великий — за рамки 6 тис. грн. Але глянемо, де і скільки працює людей. У великому бізнесі — 30 %, а у малому і середньому — майже 70 %.

Підвищенням мінімальної зарплати ми вивільняємо людей. Збільшується безробіття і зростає проблема бідності.

— Що буде після підняття мінімальної зарплати?

— Будуть звільнення, і куди підуть некваліфіковані працівники? На біржу. І будуть отримувати матеріальну допомогу від держави. Ще вчора вони мали дві чи півтори тисячі гривень, але самі їх заробляли. Тож зростуть витрати фонду зайнятості.

— Хто виграв, а хто програв від збільшення мінімальної зарплати?

— Програли села і маленькі містечка. Великі міста витримують це навантаження. І там не буде шаленого тиску і великих звільнень працівників. У Львівській області наприкінці минулого року закрилось понад 20 % ФОПів — фізичних осіб — підприємців. Серед них багато таких, що не працювали. У маленьких містечках і селах закривались, бо там ще відчувається тиск правоохоронних і фіскальних органів. І власники злякались великих штрафів за неоформлених працівників, за перешкоджання перевіркам. Хто з них заплатить 320 тис. грн. штрафу? ФОПи часто зареєстровані вдома — їх важко розшукати, але дуже легко оштрафувати. Тому вони вирішили припинити діяльність.

Можливо, частково виграв Пенсійний фонд, державні службовці. Але підвищення мінімальної зарплати може призвести до збільшення трудової міграції. У 2014 році офіційно було 313 тис. трудових мігрантів, а у 2016 — вже 1,3 млн. осіб. У Львівській області — прикордонній, ми вже відчули, що незабаром не буде з ким працювати.

До кожних змін потрібно підходити з економічного погляду. Ми наводимо порівняння з Польщею, Угорщиною, Чехією. Але там ВВП (внутрішній валовий продукт) зовсім інший.

Богдан КУШНІР.

Львівська область.