Учора розпочався офіційний дводенний візит української делегації на чолі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм до Республіки Польща. Мета візиту — участь у восьмому засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща. Під час поїздки мала відбутися зустріч Маршалка Сенату Республіки Польща Станіслава Карчевського, Голови Сейму Литовської Республіки Віктораса Пранцкетіса, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та інших членів Президії Асамблеї.
За підсумками роботи комісій із питань культурного і гуманітарного співробітництва, з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Комісії з питань розвитку економічного, регіонального та транскордонного співробітництва відбудеться ухвалення заключного документа Восьмої сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

 

 

Під час відвідування Навчального центру Національної гвардії Президент України Петро Порошенко

привітав військовослужбовців з 3-ю річницею  з дня створення Нацгвардії та відзначив воїнів державними нагородами.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

 

Також заплановано зустріч глав делегацій із Президентом Республіки Польща Анжеєм Дудою. Крім того, Голова Верховної Ради України покладе квіти до могил воїнів УНР  на Вольському кладовищі у Варшаві.
Водночас, як повідомив глава українського парламенту в інтерв’ю телеканалу «Рада» напередодні візиту, «під час зустрічей обговорюватимуться питання міжнародної політики, виклики і глобальні загрози, які є в світі, співпраця міжрегіональна і в міжнародному вимірі, співпраця з Польщею і Литвою, які мають чудовий майданчик безпекової кооперації через наш спільний військовий підрозділ імені князя Острозького, але, в першу чергу, — російська агресія та її засудження».
А. Парубій повідомив, що має намір запропонувати ідею, «щоб парламенти країн Асамблеї — Польщі, Литви, України звернулись з ініціативою до парламентів інших країн Балто-Чорноморського регіону, до Європи та США щодо загрози Російської Федерації та путінського режиму з тим, щоб нагадати їм, що таке російська загроза і які вона може мати наслідки не тільки для наших країн, а й для всього цивілізованого світу».


Таке звернення парламентів, на думку А. Парубія, було б «дуже важливим кроком, який продемонструє солідарність наших сусідів під час війни проти російської агресії».
«Я приділяю цій Асамблеї особливу увагу, оскільки вона є чудовим майданчиком для тієї ідеї, яку я виношую багато років: створення в тому чи іншому форматі Балто-Чорноморського союзу, який міг би об’єднати країни Балто-Чорноморського регіону. Це країни Балтії, Польща, Румунія, це може бути Грузія, ці сім держав, які знаходяться на межі з Росією, які добре розуміють та добре знають, яка небезпека є від путінського режиму і теперішньої Російської Федерації», — сказав Голова Верховної Ради.
Він підкреслив, що бачить великий потенціал у співпраці в рамках тристоронньої Асамблеї: транзитний, економічний і «найголовніше -оборонний і безпековий». «Асамблея є майданчиком для обговорення як цих ідей, так і, можливо, для підготовки формального оформлення союзу держав Балто-Чорноморського регіону», — сказав А. Парубій.


Прес-служба апарату 
Верховної Ради України.