Як і очікувалося, поєдинок Хорватії з Україною був украй завзятим. До очної зустрічі суперники перебували на першому і другому місцях. Тому значення цієї дуелі, звісно, було неабияке. Очікувалося, що суперники видадуть закриту гру, в якій усе може вирішити одна помилка. І справді, гол було забито лише один. Але гру суперники показали досить видовищну.
Команди недовго розігрувалися й почали створювати момент за моментом. Українці анітрошки не знітилися в Загребі, але до своїх шансів поставилися менш дбайливо, ніж хорвати.
По-справжньому гостро гості зіграли на 20-й хвилині. Ярмоленко, перебуваючи в карному майданчику суперників, сильно і влучно пробив з лівої. Але Субашич, витягнувшись у струну, відбив удар. Ще два добивання, але хорвати відвели загрозу.
А от гол було забито, коли команди почали зменшувати оберти. Ракитич віддав на Калинича, котрий на межі карного майданчика розвернувся і пробив у «дев’ятку». На жаль, з екс-форвардом «Дніпра» не впорався Кучер, котрий дозволив хорватові завдати того підступного і, як виявилося пізніше, переможного удару.


***
Після перерви збірна України посилила гру, мала моменти, але змінити результат так і не змогла. Але і господарі не забили. На останніх хвилинах вони діяли обережно, боялися пропустити.
До речі, гості могли вирвати нічию, коли Субашич, відбиваючи удар зі штрафного, вибив м’яч на Ярмоленка, але той не скористався шансом. У підсумку збірна Хорватії здобула мінімальну перемогу в непростому матчі й зміцнила лідерство в групі. Тепер у головні переслідувачі хорватів, перемігши Косово, висунулася Ісландія. Команда України після першої поразки у відбірному циклі опустилася на третю сходинку. Наше становище в групі ускладнилося, але, без сумніву, вся боротьба ще попереду.


***
До позитиву в програній ситуації варто віднести той факт, що Шевченко продовжує сміливо задіювати молодь. Скажімо, 20-річний лівий оборонець «Карпат» Микола Матвієнко в першому своєму матчі за національний колектив зіграв так, ніби вже має значний досвід таких виступів. Він і основні свої функції чітко виконував, і активно підключався до атак, загострюючи наступальні дії команди.


***
Сам Андрій Шевченко так проаналізував матч із хорватами:
— Підсумок зустрічі вирішили моменти. Суперник реалізував один, ми — жодного. Протягом перших 20 хвилин у діях наших футболістів відчувалася певна розгубленість. Я зрозумів, що хорвати добре нас знали, мали інформацію, тому швиденько загасили всі наші спроби. Але моменти були.
У другому таймі хлопці виявили характер. Зіграли правильно, були цікаві комбінації. За структурою гри в мене претензій до них немає. Були помилки, згодний. І, звичайно, не на належному рівні була реалізація. Якби ми забили м’яч, гра б закінчилася з рахунком 1:1.
У нас є певна група виконавців, з якої ми вичавлюємо максимум. Либонь, добре знаєте, з якими проблемами ми сюди їхали. Йдеться про брак ігрової практики в окремих футболістів. А без неї дуже скрутно. Хоча ви бачили, що Коноплянка додав. Усім нашим гравцям необхідні такі матчі.


Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.