Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Маршалком Сенату Республіки Польща Станіславом Карчевським.

 

Голова Сейму Литовської Республіки Вікторас Пранцкетіс, Маршалок Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 

Дякуючи за послідовну підтримку, яку відчуває Україна з боку Польщі, А. Парубій зазначив, що парламенти здатні ефективно вирішувати спільні питання, і це було продемонстровано останнім часом. «Зокрема, наше спільне рішення зняло напруження у відносинах, яке намагались створити між нами вороги, — підкреслив він і додав, що ця зустріч сприятиме обговоренню акту стабільності і відповідальності наших двосторонніх відносин. — Для нас дуже важливо демонструвати, що якщо хтось хоче розпалити між нами неприязнь, ми швидко і рішуче будемо ці наміри ліквідовувати».

На переконання голови парламенту, співпраця між нашими країнами, особливо регіональна, повинна бути активною і нічим не скутою. «Зокрема, з точки зору тих подій, які відбуваються у Європі, певного періоду нестабільності у Європейському Союзі, що обумовлено, очевидно, і виборами у Франції, і виборами в Німеччині. Ну, і, звичайно, на це накладається, вибори, які пройшли у США», — додав він.

У цей період, за його словами, необхідно демонструвати співпрацю, особливо на регіональному рівні, і демонструвати свою єдність.

Учасники зустрічі обговорили питання щодо активізації започаткованої раніше програми «Європа Хаб», в якій активно зацікавлена Україна. Голова Верховної Ради прийняв запрошення на важливу нараду, що має відбутися у Варшаві 17—18 травня поточного року, водночас запросив пана Маршалка до Трускавця 27—28 червня для обговорення регіональної співпраці. Своєю чергою, Станіслав Карчевський зазначив, що Сенат Польщі підтримує санкції проти Росії і не бачить за можливе їх скасовувати.

Голова Верховної Ради та Маршалок Сенату обговорили формат спільного звернення голів парламентів до парламенту США, а також можливість спільного візиту до Вашингтона з метою зустрічі з лідерами законодавчої та виконавчої влади у США.

Також Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся з Маршалком Сейму Республіки Польща Мареком Кухчинським (на знімку).

У рамках VІІІ засідання Міжпарламентської тристоронньої асамблеї також тривала робота в комісіях. Зокрема, Комісія з питань культурного і гуманітарного співробітництва розглядала питання популяризації Костянтина Острозького, ім’я котрого присвоєно україно-польсько-литовській бригаді, угоду про створення якої було підписано главами міністерств оборони України, Литви і Польщі в 2015 році. Комісією з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України було обговорено стан реалізації Мінських домовленостей та проблеми кібербезпеки і протидії дезінформації.

На засіданні Комісії з питань розвитку економічного, регіонального та транскордонного співробітництва говорили про Vіa Carpatіa — проект інфраструктурного коридору Північ-Південь в Центрально-Східній Європі та його економічне та інтеграційне значення.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua