Рада Європи є провідною міжнародною організацією в сфері місцевого самоврядування. За 65 років свого існування вона створила потужну базу знань та комплекс стандартів, зокрема таких, як Європейська хартія місцевого самоврядування.

У тому, що все це працює, що це не мертвий вантаж, суха теорія, а живе творче надбання для всіх країн-членів, Україна особисто переконалася. Саме Рада Європи стала потужним каталізатором нашої реформи місцевого самоврядування та децентралізації, які розбудили вітчизняне суспільство, дали йому імпульс до розвитку. Результат муніципальної консолідації вразив навіть наших європейських колег: на кінець минулого року в Україні було створено 366 нових потужних самодостатніх об’єднаних громад, до складу яких увійшло 1740 колишніх дрібних поселень.

Про це йшлося на черговому засіданні наглядової ради Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», яке відбулося нещодавно в Міністерстві регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства. Під час заходу було презентовано оновлену Програму Ради Європи та План дій РЄ для України на 2017 рік.

Оцінку нашої нинішньої співпраці офіційним Страсбургом висловила керівник директорату з питань демократичного врядування Генерального секретаріату РЄ пані Клаудіа Лучіані.

Як відзначила європосадовець високого рангу, минулорічні результати діяльності Програми РЄ її втішили: за відносно короткий термін виконано велику роботу. Відносини між РЄ та Україною зміцнюються, українські реформи знаходять підтримку на найвищому рівні. Це засвідчив нещодавно проведений у Страсбурзі День України.

Рада Європи готова до поглиблення співпраці з виконання середньострокових завдань подальшої децентралізації, окреслених вітчизняним урядом. Зокрема, через свою програму «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» вона активніше долучиться до сфери управління людськими ресурсами на публічній службі та розширить географію своєї діяльності на підконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей (на прохання українського МЗС).

Водночас європейські експерти продовжуватимуть надавати допомогу українським урядовцям щодо правової експертизи проектів законів та нормативних актів, які сприятимуть поглибленню децентралізації і реформи місцевого самоврядування. Не залишиться поза увагою програми і комунікаційний компонент на підтримку реформаторських дій.

«Засідання наглядової ради було ефективним, з конструктивними пропозиціями», — сказала насамкінець Клаудіа Лучіані.

Ольга ЯКОВЕНКО.