Настрої в суспільстві щодо підтримки євроатлантичної інтеграції України останнім часом неухильно зростають. Проте нам потрібно ще дуже багато працювати, аби зламати всі стереотипи стосовно НАТО. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час міжнародного круглого столу: «Подолання міфів про НАТО».


На думку І. Геращенко, ще у 2008 році наші партнери, зокрема Франція та Німеччина, допустилися величезної помилки. Через їхню позицію було заблоковано надання Україні плану дій членства в НАТО (ПДЧ). «На моє глибоке переконання, тут зіграла не лише відсутність повного суспільного консенсусу щодо євроатлантичної інтеграції в нашій країні, а також третя країна. Очевидно, що Російська Федерація доклала тоді багато зусиль, аби заблокувати надання Україні ПДЧ. Свій «приз» вона отримала згодом через розв’язання агресії проти Грузії та України», — зауважила І. Геращенко.
Саме цей легковажний крок наших партнерів, переконана вона, розв’язав руки Російській Федерації, і вона змогла вільно почуватися, порушуючи територіальну цілісність, кордони незалежних країн у 2008, та у 2014 роках.
Тому, вважає політик, так важливо сьогодні доносити з усіх можливих майданчиків нашим партнерам по НАТО, ЄС позицію України щодо важливості цих двосторонніх взаємин. «Євроатлантична інтеграція України — це не рух проти Росії. Це наш вибір! Наші партнери мають ставитися до цього так само і не враховувати весь час інтереси лише Москви. Бо це її не зупиняє, а, навпаки, розв’язує їй руки», — констатувала Перший заступник Голови Верховної Ради.
Окремо І. Геращенко наголосила на відповідальності політичних сил, які свого часу протидіяли євроатлантичній інтеграції. «Я ніколи не забуду відповідальності тих політичних сил, які сьогодні називаються Опозиційний блок, а тоді це була Партія регіонів, які тинялися по сесійній залі з кульками «НАТО — ні!» у дні саміту Альянсу в Бухаресті. Таким чином вони дали нашим партнерам — Франції та Німеччині — отримати привід сказати, що у нас немає суспільного консенсусу щодо ПДЧ»,— сказала вона.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе — віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної 
інтеграції; Ірина Геращенко — Перший заступник Голови Верховної Ради України; 
Александер Вінніков — голова Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО.


Так само Перший заступник глави парламенту торкнулася питання неефективного використання ресурсів щодо планів інформування населення, що таке НАТО. Така практика триває й нині, переконана політик. За її словами, вона з народним депутатом Марією Іоновою кожні два тижні бувають на Донбасі і обов’язково відвідують контрольно-пропускні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ). Це, зауважила І. Геращенко, дає змогу відчути пульс окупованих територій. За її словами, «завжди у цих чергах обов’язково стоять люди, очевидно, що спеціально підготовлені, які розповідають про те, що вони бачили на Донбасі чорношкірих військових зі зброєю з військ НАТО». «Оці всі сарафанного радіо міфи розповсюджуються щодня. На жаль, ми робимо не так багато, аби давати контрпропаганду. Вже протягом трьох років ми ставимо питання, чому на цих КПВВ не працює українське радіо. Люди стоять годинами, тож мають час почути українські новини, музику, а можливо, отримати якусь листівку про програми НАТО», — наголосила політик. Адже програми НАТО — це і розмінування, і екологія. Це та інформація, якої бракує в експертному середовищі, на підконтрольних українській владі територіях, і тим більше її немає на окупованих.
Тож І. Геращенко закликає всіма можливими способами та на всіх майданчиках ламати стереотипи щодо НАТО. «Нам, як державі, важливо перебудувати інформаційну стратегію відносно розвіювання міфів, але тут ми маємо діяти у чіткій координації з нашими партнерами. Дуже сподіваюся, що нам з парламентом це вдасться зробити», — сказала вона.


Олена РОМАШКІНА.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


Більше фото тут — www.golos.com.ua