У рамках VІІІ Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України, Сеймасу Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща Андрій Парубій разом з очільниками парламентів Польщі та Литви взяв участь у зустрічі з Президентом Польщі Анджеєм Дудою.
Голова Верховної Ради у своєму виступі наголосив на тому, що сучасна війна, яку розв’язала путінська Росія, — це не лише війна проти України, це виклик глобальній системі безпеки. Саме Польща, Литва та Україна — ті країни, які межують з Росією, і зі своєї історії як ніхто розуміють всю загрозу російської агресії. Тому важливо мати спільну позицію заради ефективних дій у відповідь на загрози безпеки. Андрій Парубій закликав керівництво Польщі та Литви до згуртованості перед викликами з боку ворога.
«Коли були разом, ми здобували великі перемоги. Це період Литовського князівства, Речі Посполитої та Київської Русі», — зазначив Андрій Парубій. Голова Верховної Ради України подякував Президенту Польщі за підтримку України і закликав його посилити санкції проти Росії.

 

Президент Польщі  Анджей Дуда.


Також глава парламенту вважає, що Литва, Польща та Україна мають великий потенціал співпраці у різних сферах: у питаннях безпеки, економіки, енергетики, сфері інфраструктури. Андрій Парубій закликав українських партнерів працювати над тим, щоб ефективніше використовувати цей потенціал.
«У тісній співпраці України, Польщі та Литви творимо Балто-Чорноморський союз вільних європейських держав», — зазначив Голова Верховної Ради.
Насамкінець Голова Верховної Ради України відзначив важливість ініціативи голів парламентів Литви та Польщі щодо спільного візиту до Брюсселя, Вашингтона та Лондона з метою переконати лідерів США та ЄС у важливості активізації допомоги Україні та у небезпеці з боку путінської Росії.
На підсумковому брифінгу після завершення засідання тристоронньої Міжпарламентської асамблеї у Варшаві Голова Верховної Ради України наголосив, що тристороння міжпарламентська співпраця України, Литви і Польщі набиратиме обертів у сфері транзиту, економіки, соціально-культурній і гуманітарній сферах, і співпраця ставатиме ще більш тісною та інтенсивною.
«Вважаю надзвичайно важливою нашу співпрацю у Балто-Чорноморському поясі й спільну координацію наших дій», — сказав Андрій Парубій.
Глава парламенту наголосив, що «для України є важливим те, що у кінцевому документі Асамблеї зазначено, що наші країни закликають до продовження санкцій проти Росії, допоки не відбудеться деокупація Криму, доки не будуть виконані позиції Мінських угод».

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.


Голова Верховної Ради підкреслив, що «ми отримуємо важливу для України підтримку в боротьбі за незалежність». І назвав важливою ініціативу Литви щодо більшої інвестиційної допомоги Україні — «планової підтримки української економіки і солідарної позиції всіх європейських країн». На думку А. Парубія, «це дуже важливо для України і може посприяти Україні в надзвичайно важкий час, коли доводиться одночасно вести бойові дії і проводити реформи всередині країни».
А. Парубій акцентував увагу на важливій ініціативі щодо спільного Листа-звернення до парламенту США і парламентів Європейського Союзу. «Більш того, ми запланували організовані спільні виїзди до Вашингтона, Брюсселя, Лондона, і це буде переходом нашої роботи на принципово новий рівень, коли Асамблея діятиме не лише в час проведення сесії, а й наперед передбачатиме низку заходів у міжсесійний період, і ми як голови парламентів спільно будемо проводити і організовувати ці дії», — сказав він.
Голова українського парламенту повідомив, що учасники Асамблеї узгодили позиції щодо засідання з енергетичної безпеки, яке має також бути тристороннім, і відбутися у міжсесійний період».
Щодо інших питань, то А. Парубій нагадав, що учасники засідання Асамблеї дали спільну оцінку ситуації в Білорусі, «що демонструє спільність наших позицій щодо останніх подій в Білорусі та прав людини загалом».
А. Парубій висловив упевненість, що співпраця України — Литви — Польщі   і «в подальшому ставатиме тіснішою та інтенсивнішою».
Маршалок Сейму Республіки Польща заявив, що під час засідання Асамблеї відбувалося спілкування на різні теми, «але найважливіша тема — це безпека». Він наголосив, що Польща і Литва «висловлюють готовність допомагати Україні в захисті країни», і заявив про намір парламентських делегацій цих країн поїхати до США і Європейських парламентів, «аби донести, якою є важлива безпека України і мир на цій території».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


Більше фото тут — www.golos.com.ua