Чи планується змінити підхід до лікування туберкульозу? Наскільки держава забезпечена відповідними ліками?

Павло ПОЛІЩУК.

Волинська область.

 

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана СИВАК:

— Міністерство охорони здоров’я пропонує ширше впроваджувати амбулаторне лікування хворих на тубер-кульоз. Адже, як показує міжнародний досвід, це сприяє швидшому одужанню і зменшує ризик заразитися мультирезистентною формою, яка стійка до багатьох препаратів.

На практиці це виглядає так: хворий іде до сімейного лікаря, обстежується, згідно з протоколом йому назначають лікування і видають препарат. Він повертається додому, де за підтримки родини, нормального харчування проходить курс лікування під амбулаторним наглядом. Після початку вживання ліків пацієнт перестає бути небезпечним для оточуючих приблизно вже через тиждень. Тож ніякого сенсу в його ізоляції вже немає. Для людей, які потребують соціальної опіки, — тих, хто повернувся із ув’язнення, вживають алкоголь чи наркотики, або безхатченки — буде окремий підхід.

Станом на сьогодні МОЗ забезпечила хворих протитуберкульозними препаратами у повному обсязі. Сьогодні найбільша проблема для лікарів — мультирезистентна форма туберкульозу. Вона розвивається через неконтрольоване вживання антибіотиків, переривання лікування та практику госпіталізації всіх хворих на туберкульоз до стаціонарів, які не відповідають вимогам інфекційного контролю.

Сергій МЕЛЬНИК.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам

та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».