Найдовшою в Європі вузькоколійкою, що пролягла Володимирецьким і Зарічненським районами Рівненщини, зацікавились іноземні фотографи. Вісім фотомитців із Чехії та шість їх колег з Рівненщини провели тут фотопленер «На європейських перехрестях», який зініціював відомий в Україні фотограф Олександр Харват із Рівного – він був гідом для своїх колег.

 

Учасники пленеру найперше відвідали музей вузькоколійки у селі Антонівка Володимирецького району, проїхали нею частину маршруту «Антонівка-Зарічне», а потім пересіли на автомобільний транспорт, щоб відвідати побільше поліських сіл, зафіксувати об’єктивом колоритний побут їх мешканців, поспілкуватися з ними. Самобутню культуру поліщуків гідно представив гостям народний аматорський фольклорний колектив «Надвечір’я» із села Хіночі Володимирецького району, а гостинні місцеві мешканці частували гостей традиційними для Полісся стравами.

 

– Мої колеги під час пленеру зробили багато знімків людей, мальовничих краєвидів, – розповідає Олександр Харват. – Їх вразила гостинність, привітність і доброзичливість, працьовитість поліщуків. Однак об’єктиви час від часу «ловили» і місячні пейзажі, що залишають після себе незаконні копачі бурштину, на який багате Полісся.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України