Херсонщина після розриву торговельних зв'язків із Росією просто-таки неймовірними темами нарощує експорт до Білорусі. Продукція на кшталт південних овочів та фруктів, шроту й комбікормів тисячами тонн пішла в сусідню державу. Всього за один-єдиний 2016-й обсяги поставок у тому напрямі виросли майже вдвічі -- до 27,7 мільйона доларів. За січень нинішнього року додалося зростання ще на 754 тисячі доларів. Даються взнаки міжрегіональні договори про співробітництво Херсонщини із Гомельською та Могилівською областями, міст Голої Пристані й Пінська тощо. Але судячи з усього, потенціал розвитку економічних зв'язків ще далеко не вичерпаний.

 

Для його оцінки у Таврії побував Генеральний консул Республіки Білорусь в Одесі Володимир Чехлов (на знімку), котрий визначив два пріоритетні логістичні проекти: водні перевезення дарів херсонських ланів з тієї ж таки Голої Пристані у верхів'я Дніпра, аж до білоруського Мозиря. І запуск авіарейсу за маршрутом Херсон--Мінськ, який могли б спільно організувати українська авіакомпанія та білоруська "Бєлавіа". Пасажирів, вочевидь, для окупності таких перевезень вистачить: адже в курортний сезон в оздоровницях Чорноморського й Азовського узбережжя Херсонщини залюбки відпочивають тисячі громадян сусідньої держави.

 

Поки що торгове сальдо не на користь Білорусі -- вона вчетверо більше закуповує на Херсонщині товарів, ніж постачає їх туди. Але й білорусам є що нам запропонувати, каже Володимир Чехлов. Це і пальне, яке в області перестали виробляти після тривалої зупинки Херсонського нафтопереробного заводу, і ДСП для виробництва меблів, і навіть тролейбуси на автономній ході, які не потребують громіздкої контактної мережі. Дипломат не виключив також появи у Херсоні Почесного консула Республіки Білорусь, або навіть і цілого консульства -- звичайно, в тому разі, якщо буде "велика справа, яка покрила б витрати на утримання такого закладу", сказав Володимир Чехлов. Що ж, підхід цілком прагматичний. І нам залишається рухатися далі в цьому напрямі, відповідаючи прагматикою на прагматику й шукаючи нові взаємовигідні справи.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

 

Херсон.

 

Голос України