Одне із багатьох сумних місць у Києві — транспортний вузол біля станції метро «Лівобережна», випадково одержало шанс змінитися до травня 2017 року завдяки Євробаченню. Київ не тільки взяв на себе частину витрат на сам конкурс, а й іще більше коштів спрямує на благоустрій території і на інфраструктуру — дороги, транспорт. Нині в основних параметрах здійснено ремонт входу й вестибюля станції. У соціальних мережах здійнялася хвиля обурення з приводу якості виконаних робіт. Але метрополітен пояснив, що всі деталі інтер’єру, облицювання, навігації доведуть до розуму до 28 квітня, без перекриття пасажирам входу на станцію, не створюючи їм незручностей. По закінченню робіт, перевіривши їхню якість, розплатяться з підрядниками. До 28 квітня ще буде закрито вихід у бік готелю «Турист». Нині можна користуватися оновленим вестибюлем, що веде до міської електрички.

 

На знімку: станцію метро «Лівобережна» і територію навколо неї поступово упорядковують.

 

До 1 травня Київ повинен бути готовий до прийому гостей і проведення пісенного конкурсу. У районі «Лівобережної» до середини квітня демонтують практично всі кіоски, залишать тільки для продажу води, солодощів. Але їхній зовнішній вигляд буде уніфіковано. Решту, якщо вони мають дозвільні документи, перенесуть в інші місця, а незаконні — демонтують. Звичайно ж, тут не буде й торгівлі «з землі» кропом і сиром, розкладок з овочами та фруктами. У всякому разі, на період проведення конкурсу.

Уже розпочато ремонт дорожнього покриття на Русанівській набережній, вулицях Раїси Окіпної, Митрополита Шептицького. На Броварському проспекті залишилося укласти верхній шар асфальту, а основний ремонт його провели ще торік. Територію біля Міжнародного виставкового центру — головної арени пісенного конкурсу, і транспортного вузла на лівому березі озеленять. Втілюється ідея облаштувати зелену зону вздовж Броварського проспекту, між паркувальною зоною поруч з МВЦ і власне проспектом. Упорядкують також Микільсько-Слобідську набережну. Біля станції метро й на деяких сусідніх вулицях замінять павільйони очікування транспорту на сучасні «розумні» зупинки — з таблицями й покажчиками на іноземних мовах, з підзарядками для мобільних телефонів.

Складніше з довгобудами, розташованими в окрузі. З компаніями, у яких на балансі є об’єкти незавершеного будівництва в районі виставкового центру, давно ведуться переговори про те, щоб вони прикрили свої споруди банерами. За словами очільника Києва Віталія Кличка, нікого не цікавить, у кого на балансі ці будівлі. Це — обличчя столиці, і місто сподівається на відповідальність власників. Раніше недобудовані споруди вирішено було закрити банерами з логотипами спонсорів конкурсу й величезним екраном, на який за допомогою проектора в темний час доби транслюватимуть репетиції і виступи учасників конкурсу.

За словами заступника голови столичної міськдержадміністрації Олексія Резнікова, річковий трамвай таки буде запущено, і він доправить усіх охочих з Поштової площі до причалу «Микільська слобідка», що за півкілометра від Міжнародного виставкового центру. Шість катерів розпочнуть курсувати по маршруту за тиждень до події. Вартість проїзду поки що не відома. Швидше за все, це буде разовий проект, розрахований тільки на гостей Євробачення, туристів.

Київський міський голова пообіцяв, що на початку травня буде повністю готова до прийому гостей Поштова площа, на якій розміститься одна з фан-зон конкурсу. Її озеленять, прикрасять сучасними скульптурами, запустять фонтан і відкриють павільйони з їжею.

Ще одну фан-зону — Євромістечко — організують на Хрещатику з 4 по 14 травня. Тут традиційно встановлять екрани, на яких транслюватимуться всі виступи учасників конкурсу, організують зони відпочинку, розваг, тут буде основне місце дислокації волонтерів-перекладачів. Зрозуміло, територію посилено охоронятимуть. Сюди не допустять зі зброєю, довгомірними предметами, алкоголем, і, звичайно ж, установлять металошукачі.

Євроклуб у Києві працюватиме з 1 по 14 травня в конгресно-виставковому центрі «Парковий», що біля Маріїнського парку. Саме до нього 7 травня під час церемонії відкриття пісенного конкурсу «Євробачення-2017» від Маріїнського палацу прокладуть 265-метрову червону доріжку. В «Парковому» відбудуться усі закриті вечірки для членів делегацій країн-учасниць.

У Міжнародному виставковому центрі 9 і 11 травня відбудуться півфінали Євробачення-2017, а 13 травня — фінал конкурсу.

Катерина НОВОСВІТНЯ.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua