У парламенті триває дводенний практикум з нормотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань управління земельними ресурсами та комунальним майном. Захід відбувається за підтримки апарату Верховної Ради та Асоціації міст України.
У вчорашній дискусії взяв участь керівник управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради Григорій Скопненко. Він, зокрема, зауважив, що управління тісно співпрацює з місцевими радами, асоціаціями міст, районних і обласних рад, сільських, селищних і міських рад, а також веде адміністративно-територіальний устрій.

 

Григорій Скопненко, керівник управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради 
України (праворуч), та Ярослав Рабошук, заступник виконавчого директора Асоціації міст України.

 

Головний консультант головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайло Саврук ознайомив присутніх із законодавчою процедурою та правилами проектування нормативно-правових актів. Крім того, за його словами, існує практика написання законопроектів на місцях виконавчими службами. Потім відповідні пропозиції подаються до Асоціації міст, де документ опрацьовується і передається до профільного комітету парламенту.
Також учасників засідання ознайомили з конституційним процесом ухвалення проектів законів.
У цьому контексті заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук нагадав про ситуацію, яка виникла з прийняттям змін до Конституції в частині децентралізації, які передбачають зміну структури виконавчої влади і місцевого самоврядування. «Цей законопроект був ухвалений у першому читанні. У відповідності до Основного Закону документ мав би розглядатися у другому читанні на наступній черговій сесії. Але 300 голосів не було. Тому виникла дискусія навколо трактування «наступна сесія». Тоді Верховна Рада звернулася до Конституційного Суду за відповідним розтлумаченням», — розповів Ярослав Рабошук.
Крім того, під час практикуму учасники цікавилися, коли набере чинності закон про службу в органах місцевого самоврядування. «Президент наклав вето на цей закон і вніс свої пропозиції, зокрема, щоб заступники міського голови обиралися на конкурсних засадах. Думаю, пропозиції глави держави будуть враховані. Це означатиме, що міська рада не матиме впливу на призначення таких осіб. Також будуть змінені норми щодо набуття чинності закону», — зазначив Ярослав Рабошук та додав, що це питання декількох місяців.

 

ЦИФРА

Законами стають майже 70 відсотків президентських законопроектів,

40 відсотків — урядових і лише 10 відсотків — законодавчих ініціатив народних депутатів.


Сергій МЕЛЬНИК.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua