Херсонщина після розриву торговельних зв’язків із Росією просто-таки неймовірними темпами нарощує експорт до Білорусі. Продукція на кшталт південних овочів та фруктів, шроту й комбікормів тисячами тонн пішла в сусідню державу. Лише за 2016-й обсяги поставок збільшилися майже вдвічі — до 27,7 мільйона доларів. За січень нинішнього року додалося зростання ще на 754 тисячі доларів. Але, судячи з усього, потенціал розвитку економічних зв’язків ще далеко не вичерпано.

Для його оцінки у Таврії побував Генеральний консул Республіки Білорусь в Одесі Володимир Чехлов (на знімку), котрий визначив два пріоритетні логістичні проекти: водні перевезення дарів херсонських ланів із Голої Пристані у верхів’я Дніпра, аж до білоруського Мозиря, і запуск авіарейсу за маршрутом Херсон—Мінськ.

Поки що торгове сальдо не на користь Білорусі — вона закуповує на Херсонщині учетверо більше товарів, ніж постачає туди. Але й білорусам є що нам запропонувати, каже Володимир Чехлов. Це і пальне, яке в області перестали виробляти після тривалої зупинки Херсонського нафтопереробного заводу, і ДСП для виготовлення меблів, і навіть тролейбуси на автономній ході, які не потребують громіздкої контактної мережі.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.