Найдовшою в Європі вузькоколійкою, що пролягла Володимирецьким і Зарічненським районами Рівненщини, зацікавилися іноземні фотографи. Вісім фотомитців з Чехії та шість їхніх колег з Рівненщини провели тут фотопленер «На європейських перехрестях», який ініціював відомий в Україні фотограф Олександр Харват із Рівного — він був гідом для своїх колег.

Учасники пленеру найперше побували в музеї вузькоколійки в селі Антонівка Володимирецького району, проїхали нею частину маршруту Антонівка—Зарічне, а потім пересіли на автомобільний транспорт, щоб відвідати побільше поліських сіл, зафіксувати об’єктивом колоритний побут їх мешканців, поспілкуватися з ними. Самобутню культуру поліщуків гідно представив гостям народний аматорський фольклорний колектив «Надвечір’я» із села Хіночі Володимирецького району, а місцеві мешканці частували гостей традиційними для Полісся стравами.

— Мої колеги під час пленеру зробили багато знімків людей, мальовничих краєвидів, — розповідає Олександр Харват. — Їх вразила гостинність, привітність і доброзичливість, працьовитість поліщуків. Однак об’єктиви час від часу ловили і «місячні» пейзажі, що залишають після себе незаконні копачі бурштину, на який багате Полісся.

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.