Тема подвійного громадянства набула особливої ваги після внесення до парламенту Президентом України законопроекту № 6175 про зміни до Закону України «Про громадянство України». Президентський законопроект передбачає, що громадянин України, який добровільно набув громадянства іншої держави, вважається таким, що виявив намір змінити громадянство та надав згоду на припинення українського громадянства. Проте ця норма законопроекту викликала особливе обурення у представників закордонного українства — тих, хто був вимушений податися на заробітки за кордон через неможливість знайти роботу у себе вдома, про це розповіла на прес-конференції голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, радник Президента з гуманітарних питань Ольга Богомолець. Депутат отримала звернення від представників української діаспори з проханням до Президента відкликати поданий законопроект. Представники закордонних українців висловили обурення політичним кроком глави держави, що, на їх погляд, «має на меті відрубати здорову гілку генетичного дерева світового українства та є спробою позбавити громадянства понад п’яти мільйонів закордонних українців». У зверненні також наголошується, що це ті українці, котрі роками підтримують вітчизняну економіку багатомільярдними інвестиціями, котрі стали волонтерами для української армії та сильним лобі України у Європі та Америці.

 

Cправа наліво: голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат України, радник Президента України з гуманітарних питань Ольга Богомолець; виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, політолог, експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких.

 

О. Богомолець подала до Верховної Ради альтернативний президентському законопроект (№ 6178), в якому пропонує не позбавляти українського громадянства вимушених заробітчан, однак, водночас посилити відповідальність за приховування подвійного громадянства для можновладців та всіх чиновників — карати позбавленням волі від 3 до 5 років. «Жоден можновладець — ані міністр, ані народний депутат чи інші чиновники, котрі допущені до державної таємниці, не повинні мати подвійне чи навіть потрійне громадянство», — переконана О. Богомолець.

У своєму законопроекті парламентарій пропонує позбавляти подвійного громадянства не всіх українців, а лише можновладців та чиновників. «Я прагну захистити права трудових мігрантів, бо вони є вимушеними мігрантами, — пояснила О. Богомолець. — Держава змусила виїздити їх в іншу країну, щоб мати гідну роботу і гідну оплату праці, але багато хто з них хочуть повернутися в Україну, як тільки тут матимуть гідні умови, а громадянство іншої держави є гарантом їх права на освіту, медицину, соціальний захист там, де вони працюють і проживають».

Водночас експерти оцінюють шанси ухвалення всіх законопроектів щодо подвійного громадянства як близькі до нуля.

«Можна перефразувати відому приказку так : «Ліс не рубають, а тріски летять». Основними жертвами від ухвалення законопроекту стануть не високопосадовці, а рядові люди», — вважає політолог Валентин Гладких.

А виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко наголосив, що «не можна обрубати кінці» — адже трудові мігранти є значним джерелом грошових надходжень в Україну. Торік українські заробітчани перерахували на територію рідної держави п’ять млрд. доларів. Прогнозні показники нинішнього року — ще більші.

Анна ШЕВЧЕНКО.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 Більше фото тут — www.golos.com.ua