Народні депутати фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Соловей, Павло Різаненко, Ольга Бєлькова, які входять до МФО «За впровадження повного циклу публічної політики», зустрілися з екс-міністром фінансів Словаччини, а нині керівником групи радників уряду України Іваном Миклошем. Під час зустрічі сторони обговорили важливість і актуальність впровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи в Україні.

«Обов’язкова накопичувальна пенсійна система має стати ключовою соціально-економічною реформою України. При реформуванні існуючої пенсійної системи саме обов’язкова накопичувальна система має виправити існуючі недоліки і прогалини. Запровадження цієї системи дає людині можливість самостійно формувати рівень своєї пенсії, а не розраховувати лише на державну пенсію. Також важливо, що ці пенсійні накопичення можна використати ще до пенсії, у разі настання критичних життєвих ситуацій, зокрема, на вилікування від тяжких хвороб. Важливо також, що людина матиме оперативний доступ до інформації про свої накопичення», — зауважив Юрій Соловей.

«Іван Миклош зазначив, що його не треба переконувати щодо переваг цієї системи, адже саме така реформа відбулася у Словаччині у 2005 році і отримала гідну оцінку суспільства. Він готовий до обговорення, до дискусії, до ретельного аналізу переваг і ризиків. Але при цьому розуміє, що кожна країна індивідуальна, має свою специфіку, і це важливо враховувати, коли ділишся досвідом або даєш поради», — окреслив парламентарій бачення екс-міністра фінансів Словаччини.

«Ми готові до дискусій, критики, до інших думок в даному питанні. Для нас важливо до прийняття закону почути всі сторони, прорахувати усі ризики і врахувати кожну влучну пропозицію. Адже йдеться про реформу, від ефективності і результативності якої залежить фінансовий стан справ кожного з нас на пенсії. А на пенсії усі ми рано чи пізно будемо, тому важливо ретельно підготуватися», — наголосив Юрій Соловей.

Народний депутат Павло Різаненко розглядає введення обов’язкової накопичувальної пенсійної системи як потужний інвестиційний поштовх для динамічного зростання економіки. «Країна отримає необхідну для розвитку систему безпечного і ефективного формування пенсійних накопичень громадян, яка, в свою чергу, стане потужним джерелом внутрішніх довгострокових інвестиційних ресурсів. А це стане позитивним сигналом для зовнішніх інвесторів», — підкреслив парламентарій.