Туди не ходять поїзди і не літають літаки, проте напередодні туди урочисто провели українську, вже двадцять другу, антарктичну експедицію. Саме зараз на суворому континенті наступає літо, тож можна провести ротацію. Житимуть наші учені в Антарктиці поруч із пінгвінами. Останні і будуть предметом їхніх наукових досліджень, зокрема допомагатимуть спостерігати і вивчати зміну клімату. Цього разу в антарктичну експедицію вирушає 12 справжніх відчайдух.

 

Це міжнародна програма, в який беруть активну участь наші вчені, зазначив під час проводів начальник антарктичної станції "Академік Вернадський" Віктор Лук'ященко, і особливо тісно співпрацюють українські вчені з британцями та американцями.

 

А ще сферами досліджень наших учених будуть: метрологія, біологія, акустика, магнітосфера, геофізика і багато інших напрямів. Усе це в суворих і навіть ризикованих кліматичних умовах. Тому й відбір науковці і ті, хто має забезпечувати їхню життєдіяльність на холодному континенті, проходять якнайсуворіший. За свої попередні дослідження наші вчені неодноразово удостоювались високих нагород. Так, нещодавно було отримано Державну премію в галузі геофізики, а п'ятеро вітчизняних науковців на основі своїх антарктичних досліджень захистили докторські.

 

До слова, Україна одна з 29 країн, які мають високий консультативний статус і право підтримати або заблокувати будь-яке рішення, що стосується Антарктики.

 

Загалом на цьому континенті, за припущеннями вчених, неабиякі поклади нафти і газу, води інших ресурсів, запаси яких на доступних територіях невпинно вичерпуються. Тож Антарктика з її запасами становить неабиякий інтерес для вивчення, щоб згодом прислужитися людям.

 

Нині запаси необхідних ресурсів, зокрема води, в світі дуже обмежені, а тому її антарктичні запаси мають бути ретельно досліджено як резерв для майбутнього існування людства, зазначила у своєму напутньому слові під час урочистих проводів міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Тож такі наукові експедиції, зазначила вона, є дуже корисними.

 

Уже за давньою традицією учасники експедиції і ті, хто прийшли їх провести в нелегку дорогу, поклали квіти до підніжжя пам'ятника Грушевському. Додому вчені повернуться аж у квітні 2018 року.

 

Марина КРИВДА.

 

Голос України