Досвід, накопичений вітчизняними органами місцевого самоврядування за три роки реформи децентралізації, та кращі європейські практики ефективного управління на місцях стануть надбанням самоврядного активу східних областей нашої країни.

Нещодавно Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і програма Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» провели у Львові черговий тренінг для учасників «Академії лідерства». У ньому взяли участь голови сільських, селищних і міських рад, зокрема зі Слов’янського, Добропільського, Олександрівського, Володарського районів Донеччини і Попаснянського, Міловського, Біловодського районів та міста Щастя Луганщини.

Кваліфіковані тренери, застосовуючи сучасну європейську методологію підготовки кадрів місцевого самоврядування, зосередили увагу присутніх на найважливіших аспектах управлінської діяльності, як-от: уміння організувати дієву командну роботу, підвищення кваліфікації персоналу місцевих рад, методи налагодження комунікації між організаціями і людьми тощо.

Такі знання і практичні навички вже стали в пригоді лідерам нових об’єднаних громад із багатьох областей, а нині поповнять арсенал їхніх колег зі східних регіонів, які, завдячуючи нашим партнерам з РЄ, підвищать свою спроможність впроваджувати реформи на східних теренах країни.

Організатори тренінгу підготували для слухачів «Академії лідерства» ще один приємний сюрприз: безпосередньо зі Львова вони поїдуть до польського Кракова, де протягом двох днів разом із представниками майже 1,5 тисяч територіальних громад нашого континенту візьмуть участь у третьому Європейському конгресі місцевого самоврядування.

Ольга ЯКОВЕНКО.