Після місячної перерви депутати Тернопільської міської ради з другої спроби таки проголосували за внесення змін до генерального плану забудови обласного центру. Ця подія знову збурила громадськість. Пристрасті киплять. Але чиновники запевняють, що ухвалене рішення ледь не епохальне в історії міста.

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, затвердженню змін до генерального плану передувала тривала робота фахівців спеціалізованого державного інституту «Діпромісто», громадські обговорення та робота комісії, до якої входили депутати, фахівці та представники громадськості.

Головний архітектор творчо-виробничого підприємства «Тернопільархпроект» Сергій Гора запевнив, що новий генплан — це розвиток Тернополя, бо відтермінування внесення змін блокувало б розвиток міста та його інфраструктури. Тепер, зауважив він, є змога розробляти індивідуальні плани для кожного мікрорайону, припиниться хаотична забудова, нарешті буде встановлено чіткі межі міста. Крім того, зелених зон у Тернополі побільшає, зокрема запроектовано 20 гектарів насаджень. Натомість у противників внесення змін до генплану свої аргументи. Вони кажуть, що так міська влада узаконює нелегальні забудови.

Депутат міської ради, голова земельної комісії Андрій Шкула вважає, що спочатку треба було опрацювати всі запропоновані зміни, а потім виносити їх на голосування, натомість рада пішла альтернативним шляхом: ухвалила як є, передбачила кілька десятків перспективних пропозицій і звернулася до ДП «Діпромісто» для дострокового їх внесення.

Такої само думки дотримується інший депутат Петро Ландяк, чиї пропозиції взагалі не було враховано.

— Як можна після затвердження генплану, який зміг пройти усі узгодження та експертизи, громадські слухання, вносити до нього якісь зміни без нових експертиз, узгоджень, громадських слухань та перерахунків усіх показників і автоматичної переробки плану зонування?! — обурився архітектор Олег Фостяк. — З нас намагаються зробити дурнів? За 30 років роботи в галузі містобудування, рецензування десятків генпланів таку незаконну процедуру бачу вперше.

 

А тим часом днями у центрі Тернополя біля пам’ятника Івану Франку невідомі на дереві повісили опудало зі свинячою головою, на якому було написано «Тернопільські свині голосують за генплан» (на знімку).

 

Фото
з відкритих джерел.

Відома громадська діячка, юрист Олена Степанова готує позов про скасування рішення сесії та закликає всіх охочих долучатися.

Депутатів від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», які підтримали зміни, можуть виключити з лав політичної сили за недотримання партійної дисципліни. Зокрема, голова міської організації ВО «Батьківщина» Микола Сліпченко заявив, що у лютому на зборах партії було ухвалено одностайне рішення рекомендувати депутатам фракції не голосувати за зміни до генерального плану, а винести це питання на громадське обговорення, в якому представники організації готові були взяти активну участь.

Прикро, але депутати Тернопільської міської ради фракції ВО «Батьківщина» порушили партійну дисципліну, віддавши свої голоси за вищевказані зміни. Такі самодіяльні рішення не минають безслідно та матимуть свої наслідки.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопіль.