Збільшення фінансових можливостей місцевих бюджетів на понад 100 мільярдів гривень у період з 2014-го по 2016 рік стало одним з головних результатів реформи децентралізації. Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час зустрічі (на знімку) з представниками регіональних ЗМІ на тему «Децентралізація. Історія успіху. Нові завдання».

Фото
з Урядового порталу.

«Це колосальний ресурс, який раніше місцеві бюджети не могли собі дозволити», — сказав глава уряду.

Він розповів, що бачення реформи було сформовано всього за декілька тижнів лютого—березня 2014 року, а вже першого квітня вона була представлена на засіданні Кабінету Міністрів, а згодом у парламенті. Втім, саме законодавчі ініціативи вдалося активно втілювати вже з новим складом Верховної Ради, сформованим наприкінці 2014 року.

«Минулорічні необхідні рішення парламенту дають можливість реформі децентралізації рухатися далі. Хочу, аби ми завершили створення самодостатніх громад на добровільній основі, адже децентралізація — це реформа, котра відроджує країну», — підкреслив Володимир Гройсман.

За його словами, процес децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад набирає обертів і продовжуватиметься й далі попри спроби деяких політичних сил загальмувати його, в тому числі через участь у виборах і відверту боротьбу за владу.

Незважаючи на це, зазначив прем’єр, наприклад, тільки в бюджеті Львова з’явилося понад два мільярди гривень додаткових ресурсів. «Базовий рівень — це громада. І буду боротися за те, щоб у територіальних об’єднаннях були ресурси, земля. Я на боці громад і місцевого самоврядування —і робитиму все, щоб доносити свою позицію», — сказав Володимир Гройсман.

Глава уряду також додав, що вже до кінця року сподівається на ухвалення закону про передачу прав на користування землею територіальним громадам.

Крім того, підкреслив він, Кабінету Міністрів важливе сприяння місцевих об’єднань у реформі охорони здоров’я та освіти.

А ще Прем’єр-міністр заявив, що в разі ухвалення урядового проекту пенсійної реформи до завершення поточної сесії парламенту, уряд матиме можливість підвищити пенсії вже з жовтня. Відповідний проект, за його словами, буде представлено громадськості найближчим часом.

«Я розумію, як це зробити, і готовий за це нести відповідальність. Буду просити підтримки Верховної Ради і громадян. Переконаний, система буде змінена і працюватиме в інтересах людей», — наголосив він.

На його думку, пенсійна реформа має включати такі критерії: справедливість, бездефіцитність Пенсійного фонду та підвищення виплат українцям.

За словами Володимира Гройсмана, урядовий варіант відповідних змін передбачає низку заходів, які дозволять за сім років повністю ліквідувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду. Це понад 140 мільярдів гривень.

Також прем’єр повідомив, що Кабмін звертатиметься до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з проханням переглянути тариф на абонплату за газ, якщо суми в платіжках громадян суттєво зростуть.

«Закон про ринок газу, Кодекс газотранспортних мереж зобов’язує з квітня розмежувати ціну газу і вартість його транспортування та постачання. Це приведе до зниження тарифів. Якщо нині ціна за тисячу кубометрів — 6879 грн., то з квітня буде на 800 гривень меншою», — сказав очільник уряду.

За його словами, Кабмін оцінюватиме нововведення, виходячи з реальних платіжок, які надійдуть громадянам.

Прем’єр-міністр повідомив, що в цьому році фінансування профтехосвіти перейде на рівень областей. «Ми передаємо ПТУ на утримання обласних бюджетів і так виправимо помилку 2015 року», — сказав він.

Насамкінець Володимир Гройсман заявив, що не має амбіцій брати участь у президентських виборах, оскільки бачить своїм ключовим завданням зробити Україну успішною.

«Треба змінити пенсійну систему, зміцнити економіку, відновити інфраструктуру, зробити країну економічно сильною. Це моя єдина амбіція», — наголосив він.

Сергій МЕЛЬНИК.