Відбулася XІV звітно-виборча конференція Київської організації Національної спілки журналістів України. Делегати, які представляли майже 3800 членів спілки, привернули увагу до питань, що сьогодні хвилюють представників медіа столиці й області. Зокрема, йшлося про захист прав журналістів та журналістських колективів, процес реформування комунальної преси, підвищення кваліфікації кадрів.

Аналізуючи сучасне становище ЗМІ, голова Київської організації НСЖУ Михайло Сорока відзначив, що робота журналістів ускладнилася, а фінансове становище більшості редакцій погіршилося, зокрема, через подорожчання вартості паперу, друкарських послуг, несприятливу ситуацію на рекламному ринку тощо. Разом із тим існує інформаційний вакуум у регіонах зони АТО, і заповнити його цілком могли б державні видання — такі як «Голос України» та «Урядовий кур’єр». Однак для цього потрібні зустрічні кроки з боку державних органів. Крім того, на думку голови організації, потрібно створити ефективнішу систему юридичного захисту — і окремих членів спілки, і цілих журналістських організацій.

Учасники конференції розкритикували дії «Укрпошти», яка не перерахувала вчасно редакціям гроші, отримані за передплату, і тим самим поставила низку видань на межу виживання. Крім того, напередодні початку передплатної кампанії на друге півріччя 2017-го поштовики заявили про наміри різко підвищити тарифи на доставку. І лише консолідована позиція газетярів та спілки, за словами першого заступника голови НСЖУ Сергія Томіленка, дала змогу «збити апетити» керівництва поштового відомства: «Це проміжна спільна перемога, щоб газетний простір не згортався».

Спілчани говорили і про проблеми в реформуванні державної та комунальної преси. Не всі готові працювати самостійно, а в деяких випадках після роздержавлення видання можуть зникнути зовсім. Адже в сільських районах рекламний ринок слабкий, а районні органи влади не мають коштів для висвітлення своєї діяльності в газеті.

Про ще один аспект проблеми вів мову начальник інформагентства Держприкордонслужби Сергій Череватий. Лише в столиці виходять шість військових видань, які поширюються у підрозділах. Зайве казати, наскільки важливо це під час протистояння на сході. Проте ці видання також підпадають під реформування і за рахунок бюджетних коштів можуть існувати лише до 2019 року. «Думаю, це не зовсім правильно. Це вже межує не лише із журналістським роззброєнням. Гадаю, треба шукати шляхи підтримки преси. Тому що без державної підтримки ми її втратимо», — висловив стурбованість керівник інформагентства.

В ухваленій на конференції заяві журналісти висловили підтримку незаконно заарештованому в Росії кореспонденту агентства «Укрінформ» у Франції Роману Сущенку, а також висловили протест проти переслідування колеги за професійну діяльність. Роботу правління Київської організації НСЖУ конференція визнала задовільною. Очолюватиме організацію наступні п’ять років Михайло Сорока, якому делегати висловили абсолютну довіру. Також учасники конференції затвердили новий склад правління й обрали делегатів на з’їзд спілки, який відбудеться у квітні.

Ліна КУЩ.