Під Авдіївкою та по всій лінії фронту — чергове загострення. Сталося це після   заяви міністра оборони України Степана Полторака про готовність ЗСУ припинити вогонь з 1 квітня з метою дотримання Мінських угод. Таке саме доручення дав і Президент України Петро Порошенко. Утім, військові переконують: бойовики й не думають дотримуватимуться «режиму тиші».

Принаймні підтверджують це дані прес-центру АТО. Так, за останню добу (станом на ранок 31.03) найгарячіше було на донецькому напрямку. Найманці РФ понад 70 разів обстріляли наших військових. У районі Луганського вони лупили з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, озброєння БМП, гранатометів та великокаліберних кулеметів. З мінометів калібру 120 мм і 82 мм ворог накрив вогнем позиції поблизу Троїцького та Кам’янки, Зайцевого, Невельського. Танк обстрілював захисників Авдіївки.

На маріупольському напрямку — з 82-мм мінометів терористи гатили в районі Мар’їнки, Красногорівки та Павлополя, Широкиного, Водяного. Снайпери противника активізувалися поблизу Новотроїцького. На Луганському — неспокійно було поблизу Новоолександрівки, Станиці Луганської, Троїцького, Валуйського, Попасної та Новозванівки. Там найманці застосували великокаліберні кулемети, гранатомети та міномети.

Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації район ДАП): «Обстрілів за останні два дні побільшало. Орки б’ють з околиць Донецька. Подавити вогневу активність противника немає можливості. Адже луплять вони з житлових кварталів. Найгарячіша пора починається, коли зайде сонце. Тоді в хід йде весь арсенал бойовиків, включаючи важку артилерію. Нині триває бій зі стрілецької зброї. Складна ситуація в районі промзони Авдіївки.

Прийшла сумна звістка звідти. Загинуло двоє наших побратимів. Ворожа міна потрапила в окоп, де перебували хлопці. Багато поранених. Орки постійно йдуть на штурм танками. В перемир’я не віримо. Його не буде. Адже цього не хоче РФ. Зараз вони знову підтягують на передову важку техніку».

За словами військових експертів, щоб режим припинення вогню дотримувався, слід надати міжнародним спостерігачам повний доступ до території. На жаль, бойовики цього робити не збираються. Підтвердив ці слова на брифінгу і заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг. За його словами, моніторингова група ОБСЄ постійно зіштовхується із погрозами з боку озброєних бойовиків. Мовляв, вони погрожують спостерігачам зброєю, якщо ті не поїдуть з підконтрольної їм території.

«Днями в Петровському районі Донецька, що контролюється так званою ДНР, шестеро чоловіків, тримаючи пальці на спускових гачках своїх автоматів, стали на заваді подальшому пересуванню місії. Ще одного разу один з чоловіків здійснив постріл у повітря за 20 метрів від нашого патруля», — зазначив він.

Олександр БРОНСЬКИЙ.