Туди не ходять поїзди і не літають літаки, проте напередодні туди урочисто провели українську, вже двадцять другу, антарктичну експедицію. Саме тепер на суворому континенті настає літо, тож можна провести ротацію. Житимуть наші учені в Антарктиці поруч із пінгвінами. Останні і будуть предметом їхніх наукових досліджень, зокрема допомагатимуть спостерігати і вивчати зміну клімату. Це міжнародна програма, у якій беруть активну участь наші вчені.

А ще сферами досліджень будуть: метрологія, біологія, акустика, магнітосфера, геофізика і багато інших напрямів. Усе це в ризикованих кліматичних умовах. Тому й відбір науковці і ті, хто має забезпечувати їхню життєдіяльність на холодному континенті, проходять якнайсуворіший. Цього разу в антарктичну експедицію вирушають 12 справжніх відчайдух.

До слова, Україна — одна з 29 країн, які мають високий консультативний статус і право підтримати чи заблокувати будь-яке рішення щодо Антарктики.

Загалом в Антарктиді, за припущеннями вчених, неабиякі запаси нафти і газу. А це той ресурс, на який має надію людство, і його треба дослідити. А ще вода. Нині запаси необхідних ресурсів, зокрема води, в світі дуже обмежені, а тому антарктичний лід має бути ретельно досліджено як резерв для майбутнього існування людства, зазначила у своєму напутньому слові під час урочистих проводів міністр науки Лілія Гриневич. Такі наукові експедиції, наголосила вона, є надзвичайно корисними.

Уже за давньою традицією учасники експедиції і ті, хто прийшов їх провести в нелегку дорогу, поклали квіти до підніжжя пам’ятника Грушевському. Це символ того, що віддаватимуть усі сили роботі на благо нашої держави. Додому з експедиції науковці повернуться аж у квітні 2018 року.

Марина КРИВДА.