Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко взяла участь у засіданні Національної ради реформ на тему «Освіта, безпека та благополуччя дітей як пріоритет розвитку країни». Зібрання відбувалося за участю Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, народних депутатів та урядовців, а також представників громадськості.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, дружина Президента України, голова Благодійного фонду Петра Порошенка Марина Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко.

 

Фото Михайла МАРКІВА
(прес-служба Президента України).

Перший заступник глави парламенту, уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях вкотре звернула увагу на проблемну ситуацію з правами дитини на сході України. Вона поінформувала, зокрема, про те, що неповнолітніх залучають до бойових дій з боку Російської Федерації та незаконних збройних формувань. Такі випадки неприпустимі, сказала Ірина Геращенко і наголосила: «Подібні справи мають отримати відповідну правову оцінку в державних та міжнародних судах».

За словами представника гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи, Російська Федерація та підконтрольні їй представники незаконних збройних формувань усупереч усім міжнародним документам продовжують залучати дітей до військових дій на сході. «Нам достовірно відомо про непоодинокі випадки залучення підлітків, — сказала вона. — Формуються табори, в яких неповнолітніх фактично вчать воювати». Політик наголосила: такі кричущі випадки порушення прав дітей неприпустимі й мають отримати належну правову оцінку з боку державних та міжнародних судів. Уся інформація про залучення підростаючого покоління до конфлікту на сході повинна бути відкритою, переконана політик. У цьому контексті вона закликала уряд вдосконалити систему моніторингу постраждалих дітей у зоні проведення АТО.

Перший заступник очільника законодавчого органу влади поінформувала, що через деструктивну позицію російської сторони в питанні звільнення заручників страждають передусім діти, які опинилися без належного батьківського піклування. «Нині більш як сотня дітей українських заручників з нетерпінням чекають повернення батьків, яких понад два роки утримують у неволі. За останніми даними кількість заручників зросла до 120 осіб», — повідомила І. Геращенко. Вона звернула увагу, що представники незаконних збройних формувань продовжують утримувати п’ятьох підлітків у СІЗО в Донецьку за надуманими звинуваченнями.

Політик нагадала такий факт: українська сторона в односторонньому порядку, як жест доброї волі, передала представникам так званих «ЛНР» та «ДНР» 15 прихильників сепаратистів, раніше затриманих за участь у незаконних угрупованнях, для розблокування процесу звільнення заручників. «Із вересня 2016 року це питання постійно піднімалось на засіданні гуманітарної підгрупи, і напередодні січня 2017 року представники незаконних збройних формувань та представники Росії погодились звільнити п’ятьох підлітків, — сказала вона. — Натомість, попри обіцянки, ці 17-річні діти досі утримуються в СІЗО в Донецьку, і немає жодного пояснення таким діям».

Звернула увагу Ірина Геращенко і на проблеми дітей політичних в’язнів. «За надуманими звинуваченнями в Росії продовжують незаконно утримувати Олега Сенцова, тоді як його діти потребують особливої батьківської уваги», — зауважила вона. Уповноважений Президента поінформувала, що внаслідок репресій проти кримськотатарського населення у Криму понад 70 дітей залишися без належного догляду.

Підсумовуючи, Перший заступник Голови Верховної Ради закликала учасників засідання об’єднати зусилля для реформування сфери освіти в Україні. «Безумовно, пріоритетом має стати запровадження інклюзивної освіти», — підкреслила вона. Ірина Геращенко також висловила сподівання, що на цій сесії парламентарії розглянуть законодавчі ініціативи, спрямовані на врегулювання питань, які стосуються захисту прав дітей. У цьому контексті якнайшвидшої ратифікації потребує Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

За результатами засідання Національної ради реформ ухвалено низку рішень. Зокрема, підтримано концепцію Нової української школи. Парламенту рекомендували пришвидшити розгляд у другому читанні закону «Про освіту», а також про інклюзивну освіту.

За повідомленнями прес-служб апарату Верховної Ради України та Президента.

 

 

ЦИФРИ І ФАКТИ

Унаслідок агресії Росії понад 240 тисяч дітей перемістились на територію, підконтрольну Україні. Водночас більш як 26 тисяч дітей нині мешкають у сірій зоні, яку щодня обстрілюють. За підсумками 2016 року майже 1900 дітей осиротіли, втративши батьків у АТО.