Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Сьогодні очевидно для всіх, що в країні розгорівся черговий корупційний скандал. Він пов’язаний з тим, що, за нашим переконанням, за дорученням Президента, було зроблено безпрецедентну річ — введено незаконні побори з усіх громадян України. Це так звана абонплата за приєднання до газової мережі. Абсолютно немає жодних сумнівів, що це домовленість Президента з кланами, які в тіні або офіційно володіють облгазами та всією системою постачання природного газу. Це скандал, з яким мають розбиратися Генеральна прокуратура, Служба безпеки та Національна агенція по боротьбі з корупцією. Це документи, які чітко свідчать про корупцію... Ми попросили всі обласні, міські, районні ради негайно звернутися до Президента, прем’єра і зупинити цей безлад з так званою абонплатою.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Фракція «Народного фронту» виступає за категоричне скасування абонплати за газ. Це не абонплата, це податок Фірташу та Льовочкіну, колишньому керівнику адміністрації Януковича з кожної громади і сім’ї в Україні. Розумію, що ці гроші підуть на оплату адвокатів, або на збагачення, проведення антиурядової кампанії в ЗМІ. Ще одне питання — Фонд державного майна. Чому два роки поспіль зривається план надходжень від приватизації? Чому зірвана приватизація Одеського припортового заводу, який за уряду Яценюка приносив прибутки, а після заяв Саакашвілі це було скасовано. Наступне — Антимонопольний комітет України. Чому, завдячуючи його бездіяльності, було створено монополію на ринку цигарок? За три роки було виведено понад 2,5 млрд. грн. за кордон у Росію, фінансувалися терористичні організації в ОРДЛО. Ми вимагаємо відповіді на ці запитання і звертаємося до Генпрокуратури, щоб вони розглянули пропозицію «Народного фронту» увійти третьою стороною у судовому розгляді для того, щоб захистити державні інтереси в позові проти компанії TEDІS.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Хочу подякувати за довіру, яку мені висловили депутати нашої фракції, за довіру Президента і сказати, що для мене це насамперед відповідальність. Як ви знаєте, напередодні відбулося засідання фракції БПП за участі Президента та керівника незалежного регулятора Дмитра Вовка. На цьому засіданні було дуже серйозне обговорення нещодавнього рішення НКРЕКП, про яке ми всі сьогодні говоримо... Я радий, що Президент почув депутатів нашої фракції... Ми всі чули звернення глави держави, де чітко заявлено, що такі соціально значимі рішення мають ухвалюватися лише після широкого обговорення в парламенті, з громадськістю, людьми. Наразі чітка позиція Президента, БПП і кожного депутата з партії, що жодного підвищення цін для населення не має бути... крім того, субсидіювання має бути чітко розповсюджено на кожну сім’ю, яку може навіть теоретично торкнутися підвищення хоч на копійку. Водночас ми наполягаємо, щоб Кабмін та незалежний регулятор спільно ухвалили узгоджене рішення, щоб ціни для населення не підвищилися ні на копійку.


Андрій ШИПКО, група «Партія «Відродження»:
— На жаль, українська нація вимирає. У 1993 році нас було 52 млн., нині — 42 млн. Це не просто цифри, це майбутнє нашої держави. За даними ООН, Україна посідає 172-ге місце у світі за темпами народжуваності. За останні три роки ситуація лише погіршилася. Причин багато, а результат один. Українські родини не наважуються народжувати другу чи третю дитину. Люди не вірять у майбутнє... а ту допомогу, яка була при народженні дитини, забрали три роки тому. Нам необхідне відродження української нації! Тому наша депутатська група вимагає збільшити фінансову допомогу: при народженні першої дитини — 67 тис. грн., другої — 95 тис. грн., третьої — 135 тис. грн. Крім того, необхідно повернути фінансову допомогу по догляду за дитиною до трьох років, безоплатне харчування у молодших класах, дітей-сиріт, з багатодітних та неповних сімей. Відповідний законопроект (реєстр. № 6063) вже пройшов слухання в комітеті. Тож у нас є унікальна можливість до світлого Христового воскресіння внести цей законопроект до зали і проголосувати.


Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— До завершення імунітету уряду залишився тиждень. Уряду — в якого навіть немає реальної програми дій. Він повинен піти у відставку. Партії, які входять до коаліції, в народі називають загальною назвою — «партії катастроф». Ми маємо розуміти, що ця влада залишить після себе знищену економіку. Наше ВВП цього року зменшиться удвічі. Ми увійшли до клубу найбідніших країн світу, зовнішній борг зріс на 20 відсотків, а курс гривні впав більш ніж утричі. За даними ООН, уже 60 відсотків українців живуть за межею бідності. Ціна на газ за три роки зросла у вісім разів, на опалення — у п’ять, електроенергії — втричі. Наша політична сила вимагає зміни влади. Ми пропонуємо реальний план виходу з кризи — припинити війну, активізувати діалог з будь-якою країною, хто сприятиме поверненню миру, зможе забезпечити людям достойне життя та роботу.


Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Рішення так званого незалежного регулятора НКРЕКП (незалежного від совісті, здорового глузду і закону, але залежного від корупції) про введення абонплати прирівнюється до податку на повітря з відомої казки про Чіполіно. Заяви Президента про неможливість запровадження такого податку продиктовані одним — страхом перед обуренням людей. Наша фракція заблокувала парламентську трибуну. Звертаюся до своїх колег — Юлії Тимошенко та Олега Березюка із закликом долучитися до нашої боротьби незалежно від політичних протиріч. Ми вимагаємо не лише скасування рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а й відставки її голови — Дмитра Вовка і корумпованого складу. Вимагаємо повернути до державної власності комунальні газорозподільчі мережі — вони мають служити українському народові, а не олігархам.


Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:
— Ми багато говоримо про боротьбу з корупцією. Із державного бюджету на це витрачаються мільйони гривень, колосальні суми надходять від західних партнерів. 600 мільйонів гривень пішли на створення НАЗК, але складається враження, що все було зроблено даремно. Друга хвиля подачі е-декларацій за всіма законами драматургії перевершила першу. Жодної роботи над помилками керівництвом агенції не зроблено. Це повна халатність, адже під ризиком кримінальної відповідальності опинилися сотні громадян, які працюють на державній службі. Ми закликаємо всі парламентські фракції та групи підтримати нашу ініціативу і проголосувати за введення незалежного аудиту НАЗК за прикладом Національного антикорупційного бюро.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Введення так званої абонплати є не що інше, як олігархічна наглість і вульгарне шахрайство. Це необхідно зупинити. Але державний орган, який має стояти на захисті українського споживача, теж служить олігархам.

Тому цей орган має скасувати своє рішення. Водночас Кабінет Міністрів повинен подати судовий позов проти цієї комісії, бо це шахрайство і злочин. Цей орган повинен бути повністю ротований, бо він дискредитував себе як структура, яка стоїть на захисті громадянина. А в парламенті необхідно проголосувати за законопроекти, які змінять країну в майбутньому. Маю на увазі закон про окуповані території, про недоторканність народних депутатів, про антикорупційний суд, закон про вибори на пропорційній основі за відкритими списками.