Триває 136-та Асамблея Міжпарламентського Союзу (МПС) в столиці Бангладеш Дацці за участю делегації Верховної Ради України у складі народних депутатів Бориса Тарасюка (голова делегації), Олексія Порошенка, Вікторії Пташник та Альони Шкрум.

 

Українська делегація вже взяла участь у засіданнях Асамблеї, постійних комітетів з питань миру та міжнародної безпеки, з питань сталого розвитку, фінансів і торгівлі, з питань демократії та прав людини, геополітичної групи «12+» та форумах жінок-парламентаріїв і молодих парламентаріїв.


Зокрема, Постійним комітетом з питань миру та міжнародної безпеки обговорювався підготовлений депутатами Кіпру та Російської Федерації проект резолюції «Роль парламентів у запобіганні втручанню ззовні у внутрішні справи суверенних держав». Представники делегації Верховної Ради разом із парламентаріями з групи «12+» намагаються наповнити згаданий проект положеннями, які б засуджували іноземні втручання у внутрішні справи незалежних держав, включаючи вторгнення Росії в АР Крим та російську агресію на сході України. Під час своїх виступів народні депутати також наголошували, зокрема, на неприпустимості проведення 137-ї Асамблея МПС у РФ — країні, що грубо порушує положення Статуту ООН та норми міжнародного права.


Українським парламентаріям доводиться оперативно реагувати й на відверто провокаційні висловлювання російських колег, котрі закликають країни—члени Міжпарламентського Союзу до порушення чинних норм і принципів міжнародного права у сфері поваги до територіальної цілісності держав. Так, під час проведення Форуму молодих парламентаріїв представник Росії закликала країни—члени МПС відвідати ХІХ Всесвітній фестиваль молоді і студентів, який проводитиметься цьогоріч у жовтні в Сочі, а також «інші російські міста — Севастополь та Сімферополь». У відповідь народний депутат України Олексій Порошенко наголосив, що проведення Росією на території тимчасово окупованої АР Крим будь-яких міжнародних заходів без офіційного дозволу Української держави є грубим порушенням міжнародного права та законодавства України.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.