Об’єднання «Нівроку» оприлюднило аналітичний звіт за результатами громадського моніторингу декларацій перших посадових осіб органів влади Тернопільської області. Порівнювали, зокрема, оприлюднену інформацію з реальним рівнем життя декларантів. Одразу зауважимо, що йдеться про декларації за 2015 рік.

 

Наразі моніторинг виявив той факт, що до вересня 2016 року в шести районних радах не було власних сайтів, на яких, відповідно до законодавства, мали бути розміщені копії декларацій чиновників. Не всі посадові особи й донині надали повні декларації. Не всі суб’єкти державної влади та органи місцевого самоврядування вчасно відповідали на запити, як цього вимагає Закон «Про доступ до публічної інформації».


Утім, найбільшу зацікавленість у журналістів викликала інформація про задекларований та реальний рівень життя наших чиновників. Як з’ясувалося, між ними є серйозна різниця, яка інколи не має логічного пояснення. Наведемо приклади.


Заступник тернопільського міського голови Іван Хімейчук, згідно з його декларацією, у 2015 році став власником будинку загальною площею 100 кв. м та будував дім на 530 кв. м. Будівництво в 2016 році практично завершене та експлуатується. Але в експертів виникає закономірний сумнів: як можна звести такий дім із сукупним доходом 166 тис. грн. на всю сім’ю (дружина і повнолітній син доходів не отримували). І звідки в декларанта власні кошти, яких не було в декларації за 2014 рік, у різних валютах на суму 422 тисячі в гривневому еквіваленті, а в членів сім’ї — 245 тисяч?


Подібне можна бачити (різниця лише в сумах коштів і кількості об’єктів нерухомості), вивчаючи декларації голів Козівської і Тернопільської райдержадміністрацій Ігоря Скобляка та Олександра Похилого, заступника голови Збаразької райдержадміністрації Юрія Головатюка, судді Тернопільського окружного адміністративного суду Петра Баб’юка та інших. У багатьох з них малі заробітні плати, але дуже багато грошей (будівель, авто). З повітря вони їх беруть, чи що?


Тернопільська область.