У недавно створеній Коропській об’єднаній територіальній громаді з’явився головний спеціаліст відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту. Цю посаду обійняв 33-річний Андрій Белан (на знімку), який має досвід співпраці з програмами Європейського Союзу.

 


У сферу його діяльності входить підвищення енергоефективності всіх споруд, підпорядкованих громаді, а також написання грантових пропозицій, заяв на співфінансування, співпраця з донорами та інвесторами.


Він планує почати зі зменшення використання енергоносіїв (газу, торфу, вугілля тощо) шляхом утеплення фасадів та теплошляхів, заміни вікон. Звичайно, на проблемні ділянки чи термінові роботи виділятимуть кошти із бюджету громади, але для робіт, котрі можна відтермінувати, по можливості залучатимуть грантові кошти та, що не менш важливо, діятимуть програми співфінансування.


«З найближчих планів — цікаво було б поспілкуватися зі спеціалістами в Мені, де нещодавно реалізували програму вуличного освітлення. Хотілося б потрапити і в місто Долина на Івано-Франківщині, що є лідером в сфері енергоефективності, до Миргорода — бачу, що він теж цілеспрямовано розвивається в цьому напрямі. Також цікаво було б побувати в селі Лосятин у Тернопільській області. Жителі села при сільській раді створили кооператив з вирощування ягід. Починалося там все з залучення грантів, потім на грантові кошти створили ферму, а затим ще й поставили морозильні установки. Зараз люди мають роботу, а завдяки відрахуванням до сільського бюджету оновлюється інфраструктура», — каже Андрій Белан.


До складу Коропської об’єднаної територіальної громади входять 17 населених пунктів з 16 тисячами мешканців.


Чернігівська область.


Фото з соціальних мереж.