Основний критерій при формуванні об’єднаних територіальних громад (ОТГ) — створення комфортних умов для мешканців. Про це під час прес-конференції в Івано-Франківську зазначив голова Старобогородчанської громади Ярослав Здерка. На зустрічі із журналістами та представниками інших об’єднаних територіальних громад краю було презентовано проект «Підтримка розвитку Старобогородчанської об’єднаної територіальної громади Богородчанського району Івано-Франківської області».

 

Його основним чинником є напрацювання стратегії розвитку громади на період з 2017-го по 2026 рік. Як було зазначено, під час розроблення плану стратегії керувалися винятково побажаннями односельчан, які заповнювали анкети із запитаннями щодо поліпшення розвитку громади. За словами голови ОТГ, зібрали майже 160 побажань. Із них до плану соціально-економічного розвитку на 2017 рік пріоритетними обрали 10 пунктів, на шість із них вже є кошти. Решту профінансують з інфраструктурної субвенції. Найбільшу увагу мешканці трьох сіл акцентували на розвитку транспортної інфраструктури, якісної комунікації, доступних соціальних, медичних та освітніх послуг.


Ярослав Здерка також розповів про справи, які вдалось зробити за рік існування ОТГ. 2016-го за рахунок власних надходжень вдалось перевиконати бюджет удвічі: планували 3 млн. 700 тис. грн., отримали 6 млн. 150 тис. грн. За два місяці цього року вже є перевиконання у 200 тис. грн. Торік на три населені пункти ОТГ було використано 1 млн. 200 тис. грн. інфраструктурної субвенції та майже мільйон власних коштів громади. За них у двох селах капітально відремонтували школи, в третьому переобладнали старий будинок побуту під дитячий садок. Сьогодні новий бюджет ОТГ становить 15,5 млн. грн. Зокрема, 3,5 млн. грн. базової дотації відповідно до кількості населення, 3,7 мільйона — медичної субвенції, 7 — освітянської. Після об’єднання власні надходження громади разом з ПДФО становлять 4 млн. грн. У найближчих планах Старобогородчанської ОТГ — відкриття ЦНАПу єврозразка, на побудову якого виграли конкурс з  залучення німецьких інвестицій. Відкриття заплановано на липень, і зараз займаються пошуком кваліфікованих кадрів для роботи в ньому. Разом із тим керівник громади переконаний, що ще більший поштовх розвитку територій дало б прийняття законопроекту про передачу земель за межами населених пунктів у власність громад. Таке зволікання, на його думку, певною мірою гальмує процес децентралізації.


Звертаючись до колег та голів сільських рад, які ще мізкують над об’єднанням своїх сіл, пан Ярослав сказав, що понад рік тому вони використали унікальний шанс почати нове життя. Адже об’єднавшись, отримали великі повноваження. Найголовніше, що вже «не треба йти на поклін до районної та обласної влади і просити кошти». Очільник громади також висловив сподівання, що під завершення реалізації першої стратегії розвитку Старобогородчанська ОТГ буде успішною європейською громадою з високими стандартами життя, розвинутим фермерством та чистим довкіллям.

Івано-Франківська область.