Наглядова рада суспільної телерадіокомпанії України закликала Європейську мовну спілку поважати державний суверенітет. Так тут відреагували на лист директора ЄМС Інгрід Делтенре до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

У НСТУ заявили, що Самойлова, відвідавши Крим без дозволу української влади, порушила суверенітет і закони України. Зазначається, що, крім Росії, жодна інша країна, суспільні мовники якої входять до Європейської мовної спілки, не має підстав оскаржувати таку кваліфікацію дій Самойлової, оскільки жодна європейська країна не визнає Крим частиною Російській Федерації.

Водночас у НСТУ дивуються, що гендиректор Європейської мовної спілки висловлює «засмучення» і «розлюченість» з приводу того, що цьогорічний конкурс використовується як засіб у протистоянні між Росією і Україною, не російській, а українській стороні.

Окрім того, наголошується, що вимогу скасувати рішення СБУ може бути розцінено як втручання у внутрішні справи України.

«Закликаємо пані Інгрід Делтенре та, в її особі, Європейську мовну спілку поважати суверенітет України, не перетворювати Європейську мовну спілку на інструмент підсилення чужих політичних маніпуляцій і не перешкоджати такими заявами нормальному та повноцінному проведенню конкурсу — і цього року, і в майбутньому. Закликаємо також уникати погроз щодо виключення України з числа учасників конкурсу «Євробачення», — наголосили у заяві.

Як відомо, Служба безпеки України заборонила в’їзд до України російській співачці Юлії Самойловій терміном на три роки. Водночас після цієї заборони РФ було запропоновано альтернативний варіант участі, проте там відмовилися від нього.

Марина КРИВДА.