БРИФІНГИ

Шостого квітня на сесії Європарламенту розглядатимуть питання про надання Україні безвізового режиму. Представник фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук висловив сподівання на те, що це питання отримає необхідні голоси, адже наша країна зробила все необхідне. Українці вийшли на Майдан захищати свою гідність і нині продовжують віддавати життя за цей вибір, захищаючи свою країну і рятуючи світ від навали «руського мира», зазначив він. «Ми заслуговуємо на справедливе рішення Європейського Союзу надати нам безвіз», — наголосив парламентарій і нагадав: за часів уряду А. Яценюка зроблено великий обсяг робіт для адаптації нашого законодавства. Понад 140 ухвалених законодавчих актів наблизили нас до Європи.


Боротьба з паспортами «в рукаві»


На засіданні Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин розглядали питання подвійного громадянства. Про це повідомив співголова фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул. За його словами, народні депутати, експерти та представники громадськості під час обговорення розділили проблему на дві складові. З одного боку — чиновники з багатьма паспортами, з другого — майже п’ять мільйонів громадян, які через дірки в законодавстві отримали свій другий основний документ. Як правило, це люди прикордонних регіонів, або ті, хто працює за кордоном. Нині в парламенті є два законопроекти, які пропонують вирішити цю проблему. 


Президентський варіант подано як невідкладний, відтак у сесійну залу він потрапить уже скоро. Глава держави пропонує закласти норму, яка дозволить йому позбавляти особу подвійного громадянства, каже О. Вілкул.

Водночас, висловлює сумнів з приводу того, що Президент отримає змогу на свій розсуд вирішувати, кого позбавляти громадянства. Альтернативний документ, поданий О. Вілкулом, передбачає норму, згідно з якою жоден чиновник не може бути громадянином іншої країни. Лише місяць людина зможе обіймати державну посаду з двома паспортами, а після цього повинна або відмовитися від другого громадянства, або піти з роботи. За обман — сувора відповідальність.