Нині в Україні багато говорять про реформу в сфері охорони здоров'я. Зокрема, часто наголошується, що потрібна профілактика захворювань, проте чи так все насправді? Чи багато наших земляків можуть собі дозволити  оздоровитися в санаторних умовах і чи сприяє цьому держава -- ми вирішили  дізнатися на прикладі всім відомого курорту "Моршиноздоровниця".

Довідково

18 883 особи  торік поправили своє здоров'я у Моршині, а в лікувальному корпусі можуть отримувати лікувальні процедури 2,5 тисячі щодня.

Воду Моршина знають усі, навіть ті, хто там ніколи не був. Насправді в магазинах продають "Моршинську" столову, яку добувають  із місцевого джерела. Для того щоб вона набула лікувальних властивостей, у цю воду  додають  ропу, яку відкрили тут ще  далекого 1878 року. Варто зазначити, що до 1939 року моршинська ропа дуже активно постачалася до Європи та Америки. А тепер  їдуть по неї до Моршина і не лише з України, а і з-за кордону. Тут кожному власникові путівки чи курсівки видають картку з таким собі чипом, на якому, згідно з призначенням лікаря, запрограмовано концентрацію та об'єм сольового розчину. Зчитавши з карточки призначення, автомат видає саме ту воду, яку належить приймати для певного лікувального ефекту.

-- Наша вода сульфатно-магнієва, вона легко засвоюється, і при її вживанні активізуються підшлункова залоза,  печінка. А, як відомо, саме печінка є тим органом, який бере на себе функцію своєрідного фільтра, а отже, знезаражує весь організм, -- каже заступник директора з маркетингу санаторно-курортного комплексу "Моршинкурорт" Микола Фурманюк. -- І люди їдуть до нас залюбки.

-- Приїздять навіть пацієнти із Чехії, де, як відомо, є свої Карлові Вари, -- продовжує розмову головний лікар лікувально-діагностичного центру "Моршинкурорт" Ніна Половинко. -- Глауберова сіль, що міститься у нашій воді, чудово очищає печінку, підшлункову залозу, успішно протидіє цукровому діабету. Загалом весь наш комплекс націлений на те, аби людина пройшла чи не всі етапи реабілітації і оздоровлення. Можемо також похвалитися відмінною діагностичною базою. Одне слово, наші програми побудовані так, щоб можна було і підлікуватися, і відпочити.

А що стосується останнього, то слід зазначити, що в Моршині немає жодних великих промислових підприємств, а саме містечко оточене лісом. Якщо ж до лісу йти забракне бажання, у самому центрі курорту розташувався чудовий парк.

-- Його вдалося відновити завдяки європейському гранту, -- розповів заступник міського голови Володимир Левкович. -- Також ті півтора мільйона, що виділили європейці, допомогли істотно оснастити  новітнім обладнанням водолікарню, відремонтувати корпуси тощо.

Загалом Моршин курорт -- це єдиний комплекс, до якого входять п'ять санаторіїв і вся необхідна інфраструктура. Я б навіть назвала його сімейним курортом, бо тут справді по-сімейному тихо й затишно. Особливо влітку.

До речі, саме цього року Моршин відзначатиме своє 535-річчя, і з цієї нагоди в місті запланували цілу низку цікавих заходів. Зокрема, уже в травні відбудеться науково-історична конференція та традиційний мистецький фестиваль. Проходитиме він  у вигляді книжкового форуму. Запрошені й зголосилися приїхати відомі письменники, культурні діячі.

Утім, як зазначають керівники курорту, такі зустрічі відбуваються не лише протягом форуму. Тут намагаються, аби відпочинок мав ще інтелектуальну складову.

Тим часом головний лікар СКК "Моршинкурорт" Олег Мельник не без гіркоти констатує, що хоч у країні зараз дуже багато людей, які потребують оздоровлення,  і за законом їх мали б забезпечити пільговими путівками, на ділі все далеко не так.

Нині хочуть відмовитися від санаторного лікування, а залишити реабілітацію, що значно ускладнює процедуру отримання путівок. Посадовець розповів, що всі путівки тепер потрібно закуповувати через тендер. Звісно ж,  його часто-густо виграють ті оздоровчі комплекси, в яких найнижчі ціни. І ніхто вже не зважає при цьому на якість. Але там людям зможуть запропонувати хіба що свіже повітря і  проживання,  про реабілітацію, якої, приміром ті самі воїни АТО так потребують, дуже часто не йдеться,  каже Олег Мельник.

Тим часом Фонд соціального страхування має кошти, але не може їх використовувати. Хоча насправді це не державні кошти, це внески, і вони мали б іти саме на оздоровлення. Адже всі прекрасно розуміють, що хворобу легше попередити, зокрема, й санаторними методами, ніж потім її лікувати медикаментозно.

Та, попри негаразди, слід відзначити, що з моменту відкриття моршинських вод у 1878 році курорт жодного разу не зупинявся. Тож тут сподіваються, що так буде й надалі.