Змінити умови тендерів місцевих бюджетних установ на закупівлю основного продукту споживчого кошику вимагають хлібозаводи Херсонщини. На круглому столі у Херсонській облдержадміністрації керівники підприємств з Херсона, Берислава, Скадовська повідомили про втрати ринку та зменшення замовлень, які сягають десяти відсотків і більше. Їх перехоплюють виробники з Одеської, Миколаївської та навіть Дніпропетровської областей, які пропонують свою продукцію за відверто демпінговими цінами. І виграють торги, бо лікарні, школи та дитсадки рахують кожну копійчину, яку витрачають на придбання продуктів. Але діти та хворі через це змушені будуть їсти хліб, який дорогою у двісті-триста кілометрів зі свіжого перетворюється на черствий.

 

Тож пекарі Херсонщини (а в краї працюють 57 борошномельних та хлібозаводів, що виробляють майже 75 тисяч тонн продукції на рік) поставили владі вимогу: організатори тендерів мають встановити чіткі умови, скільки часу повинно пройти для доправлення випічки від виробника до кінцевого споживача. І він має обраховуватися хвилинами, а не годинами. В інших регіонах України, до речі, пропозиції "далеких" постачальників на торгах саме з цієї причини і відхиляють -- незалежно від ціни, випічка "другої свіжості" бути не повинна.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України