Форум «Децентралізація — шлях до розвитку громад» зібрав у Володимирі-Волинському понад сто представників органів місцевого самоврядування. Це вже другий такий форум, який відбувається на Прибужжі з ініціативи народного депутата по 19-му Володимир-Волинському виборчому округу Ігоря Гузя. Захід продемонстрував досить успішну динаміку розвитку місцевого самоврядування у прикордонних із Польщею районах Волині.

Як відзначив у Володимирі-Волинському менеджер Програми USAІD РАДА Ігор Парасюк, форум став дієвим комунікаційним майданчиком для обговорення важливих питань, від яких залежить сталий розвиток регіону.

Водночас консультант Офісу реформ Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Валентин Малиновський розповів про переваги реформи, на яку Україна чекала понад 20 років. Вона, зокрема, відкриває можливість селищам та містечкам, що колись були районними центрами, отримати новий імпульс до життя. Ідеться про найменші в Україні містечка Устилуг, Берестечко, селища Заболоття, Голоби, Олика, Колки, Цумань, Торчин, Головне.

Народний депутат Ігор Гузь детально проаналізував ситуацію з об’єднанням громад в окрузі.

— Моя філософія така: до завершення року потрібно стовідсотково об’єднатися всім громадам, — зауважив Ігор Гузь. — Кожна громада повинна мати свою стратегію розвитку, і не на папері, насамперед люди повинні знати про свій потенціал розвитку, використовуючи всі можливості для його реалізації. Ще один важливий аспект цієї роботи — комунікація, навчання, переймання досвіду.

Ігор Гузь також сподівається, що цей процес пришвидшиться, оскільки 14 березня Верховна Рада проголосувала за багатостраждальний законопроект № 5520, що відкриває можливість об’єднуватися в одну громаду сусіднім населеним пунктам із різних районів.

Присутній на форумі віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур переконаний, що реформа потрібна, і польська сторона готова ділитися досвідом та долучатися до втілення різних ініціатив у рамках децентралізації.

— У місцеве самоврядування мають прийти нові молоді люди і нові технології, — зауважив консультант Офісу реформ Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром. — Але куди вони мають прийти? У стару сільрадівську структуру? Тому треба змінювати підходи. Треба дискутувати, думати над тим, яке ефективне управління має сформувати об’єднана територіальна громада, як збільшити її доходи, змінити систему дотування.

До речі, у Володимир-Волинському районі, де проводився форум, уже створені дві потужні ОТГ — Устилузька і Зимнівська. Із досвідом роботи останньої мали змогу ознайомитися й журналісти.

Голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик (на знімку) ознайомив журналістів із розвитком інфраструктури в селах Зимне, Бубнів та Селець. Зокрема, оглянули об’єкти, в які після об’єднання першочергово інвестували кошти для модернізації та енергозбереження. А це — будинки культури, школи, садочки, дороги. В селі Зимне, наприклад, придбали сміттєзбиральну техніку, шкільний автобус, утворили територіальну поліцейську дільницю. На умовах співфінансування тут створено також Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який має своїх представників і в селах. Тепер під час оформлення документів і довідок не потрібно їхати в райцентр. Що надзвичайно зручно людям. За минулий рік центр надав 2400 послуг.

До речі, основний меседж форуму: у 2017-му в регіоні Прибужжя процес об’єднання територіальних громад має стовідсотково завершитися. Прибужжя стало одним із семи модельних округів, а народний депутат Ігор Гузь — одним з активних пропагандистів цього проекту.

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

Волинська область.

 

ДОВІДКОВО

До Володимир-Волинського виборчого округу № 19 входять прикордонні з Республікою Польща Іваничівський, Володимир-Волинський, Любомльський і Шацький райони. Останній із них межує ще й із Республікою Білорусь. Традиційно цей край називають Прибужжям.