На Кіровоградщині розпочав свою офіційну роботу Регіональний офіс відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» (ЦРМС), створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

На знімку (зліва направо): Олег Яременко, Бастіан Файгель, голова Великоандрусівської ОТГ Ніна Іващенко та Беренд де Гроот під час обговорення перспектив і проблем децентралізації.

 

Символічну стрічку під час церемонії відкриття перерізали керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот, директор Програми U-LEAD від GІZ Бастіан Файгель, голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, голова облради Олександр Чорноіваненко та директор обласного відокремленого підрозділу ЦРМС Олег Яременко. Це друге в Україні офіційне відкриття. Перше відбулося нещодавно у Львові.

У круглому столі з нагоди відкриття офісу на тему «Перебіг процесу децентралізації у Кіровоградській області» взяли участь також голови об’єднаних територіальних громад області, представники профільних структурних підрозділів ОДА та місцевих органів влади. Під час засідання обговорювали здобутки та проблеми, з якими зіштовхуються новостворені об’єднані територіальні громади.

Вітаючи присутніх із відкриттям регіонального офісу, Сергій Кузьменко наголосив, що новостворений регіональний підрозділ є сьогодні дуже необхідним, оскільки його фахівці та консультанти проводитимуть роз’яснювальну роботу серед жителів області стосовно переваг створення об’єднаних територіальних громад. А також надаватимуть практичну допомогу в роботі керівникам уже об’єднаних громад. Він, зокрема, зауважив: «Маємо розвиватися європейським шляхом і створювати європейську систему місцевого самоврядування. Надзвичайно важливо, щоб на цьому шляху ми мали підтримку наших європейських партнерів».

У Кропивницькому регіональний офіс відокремленого підрозділу ЦРМС розпочав роботу одним із перших в Україні (згодом такі буде відкрито в усіх областях держави). Основне завдання ЦРМС та його регіональних підрозділів — підтримка реалізації регіональної політики та реформи децентралізації, а також покращення надання громадянам адміністративних послуг.

За словами керівника ВП ЦРМС Олега Яременка, в Кіровоградській області процес об’єднання територіальних громад відбувається на добровільних засадах, на основі перспективного плану, затвердженого депутатами обласної ради і розробленого за пропозиціями з районів, та з урахуванням соціально-економічних можливостей території. Тому всі вже створені об’єднані громади на сьогодні самодостатні та спроможні. І з цього приводу в регіоні немає жодних соціальних збурень.

Того ж дня європейські гості відвідали Маловисківську ОТГ, яка була створена на Кіровоградщині однією з перших.

Петро МЕЛЬНИК.

Фото автора.

Кіровоградська область.