Підтримати розвиток українознавства — фундаменту формування світогляду молоді та дорослих — з такою пропозицією звернулися депутати фракції ВО «Свобода» у Вінницькій облраді до керівництва області.

Її озвучив із трибуни під час позачергової сесії ради представник названої політичної сили депутат Олексій Фурман. «У нинішній непростий для країни час українознавство як ніколи потребує належної підтримки влади, —йдеться у зверненні. — Народні традиції, звичаї, історія про героїчне минуле землі, на якій живеш, і країни загалом — цього треба навчати дітей змалку і продовжувати це робити все життя. Робити не від свята до свята, а щоденно».

Народні обранці запропонували доручити керівництву департаменту освіти та науки облдержадміністрації, а також Комунальному вищому навчальному закладу «Вінницька академія неперервної освіти» забезпечити науковий та методичний супровід викладання українознавства в навчальних закладах краю. Для цього написати підручники відповідної тематики, підготувати іншу літературу, дидактичний матеріал тощо. Щоб справа набула системного характеру, створити у структурі департаменту освіти та науки відділ, де б фахівці займалися розвитком українознавства як галузі науки. Такий само структурний підрозділ має бути створено в Академії неперервної освіти.

Під час голосування ініціативу підтримали 53 депутати із 56 присутніх у сесійній залі. «У справі українознавства не вистачає системності, — каже директор Вінницької академії неперервної освіти Степан Дровозюк. — Маємо багато напрацювань, проводимо цікаві різноманітні заходи, однак робиться це здебільшого із власної ініціативи викладачів чи вчителів у школах. Депутатська ініціатива заслуговує на увагу вже тому, що її втілення в життя зробить важливу галузь системною».

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.