Змінити умови тендерів місцевих бюджетних установ на закупівлю основного продукту споживчого кошика вимагають хлібозаводи Херсонщини. Під час круглого столу в Херсонській облдержадміністрації керівники підприємств з Херсона, Берислава, Скадовська повідомили про втрати ринку та зменшення замовлень, які сягають десяти відсотків і більше. Їх перехоплюють виробники з Одеської, Миколаївської та навіть Дніпропетровської областей, які пропонують свою продукцію за відверто демпінговими цінами. І виграють торги, бо лікарні, школи та дитсадки рахують кожну копійчину, яку витрачають на придбання продуктів. Але діти та хворі через це змушені будуть їсти хліб, який дорогою у двісті-триста кілометрів зі свіжого перетворюється на черствий.
Тож пекарі Херсонщини (а в краї працюють 57 борошномельних та хлібозаводів, що виробляють майже 75 тисяч тонн продукції на рік) поставили владі вимогу: організатори тендерів мають встановити чіткі умови, скільки часу повинно пройти для доправлення випічки від виробника до кінцевого споживача. В інших регіонах України, до речі, пропозиції «далеких» постачальників на торгах саме з цієї причини і відхиляють — незалежно від ціни, випічка «другої свіжості» бути не повинна.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Херсон.