БРИФІНГ

 

13 квітня в Україні проводитимуть «День меланоми». З цієї нагоди вчора в кулуарах Верховної Ради України відбулися заходи, ініційовані парламентським Комітетом з питань охорони здоров’я спільно з громадською організацією «Стоп меланома». Мета акції — привернення уваги представників державної влади до питань боротьби з цим небезпечним захворюванням.


Народні депутати та гості парламенту змогли пройти обстеження та отримати консультації у провідних вітчизняних дерматологів, венерологів та онкологів з метою виявлення меланоми та інших злоякісних новоутворень шкіри на ранній стадії. А 13 квітня всі охочі зможуть отримати безоплатну консультацію та огляд дерматолога у державних та приватних клініках, які приєдналися до всесвітньої програми боротьби з меланомою (інформацію про ці заклади та їх адресу можна прочитати на сайті rodіnkі. com. ua). До оглядів залучать кращих вітчизняних фахівців-дерматологів.


«Меланома нині є однією з найнебезпечніших онкологічних захворювань, оскільки вже в перший рік після встановлення діагнозу може призвести до смерті, — відзначила на брифінгу голова комітету Ольга Богомолець. — Мета «Дня меланоми» — зменшення смертності, виявлення меланоми на ранніх стадіях і збільшення тривалості життя. Своєчасна діагностика дозволяє гарантувати людині майбутнє здорове життя після видалення та проведення своєчасного втручання».


Директор Національного інституту раку МОЗ Олена Колесник додала, що майже 60% хворих на рак діагностують на пізній стадії захворювання. Тому дуже важливо вчасно виявити та спинити хворобу. На першій стадії рак виліковний на 98%.


У 90% випадків небезпечні родимки діагностують члени родини, здебільшого жінки — у своїх дітей та чоловіків, батьків. Тож Ольга Богомолець порадила запам’ятати основні ознаки небезпечної родимки (слово — акорд), при виявленні яких треба звернутися до лікаря.


Ознаки небезпечної родимки:


А — асиметрія


К — край (нерівний)


О — окрас (зміна кольору, поява сірого, чорного чи рожевого)


Р — розмір (чим більший — тим вищий ризик переродження)


Д — динаміка (прояви будь-яких змін, кровоточивість, кірочки).


За даними ВОЗ, щорічно ця злоякісна недуга забирає життя у майже 48 тисяч осіб. У нашій державі через меланому щороку помирають близько тисячі осіб, понад 12% з яких — на першому році захворювання. Злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найпоширенішим видом онкології в Україні. Тоді як найкраще меланома піддається лікуванню на ранніх стадіях захворювання, тож важливо кожному щороку проходити профілактичне обстеження у дерматолога.


В Україні вже восьмий рік (від 2009 року) проводиться День меланоми. У рамках профілактичних заходів за цей час було оглянуто понад 235 тисяч осіб, було виявлено 769 випадків меланоми та 2101 випадок раку шкіри.

Завдяки спільній роботі лікарів, громадських організацій та ЗМІ з 2009 року в нашій державі вдалося знизити показники смертності від меланоми з 16,2% до 12,1%. Медики сподіваються, що протягом наступних п’яти років показники смертності від меланоми та раку шкіри знизяться ще на 15—20%.