З початку року на Сумщині самоліквідувались майже шість тисяч фізичних осіб-підприємців (ФОП). В офіційних інстанціях стверджують, що ці люди бізнесом фактично не займались, а лише носили до податкових органів декларації з прочерками. Тому, коли їх зобов’язали платити податки навіть за умови отримання нульових доходів, вони прийняли рішення про юридичне закриття. Однак насправді довелось «згортатись» і багатьом мешканцям області, хто мав від підприємницької діяльності хоч і невеличкі, але реальні доходи. У кожного з них — своя історія.

 

Податки високі — купівельна спроможність низька

Частина співрозмовників не заперечувала, щоб їхні імена назвали в газеті, інші наполягали на анонімності, і їхні прізвища були змінені. Але причини, через які людям довелось припинити підприємницьку діяльність — реальні, їх ніхто не вигадав.

— Кілька років ми разом із дружиною торгували на базарі косметикою, — розповідає колишній сумський підприємець Олександр Коваленко. — Маємо там невеличкий павільйон. Я був зареєстрований і звітував у податковій інспекції, а дружина неформально виконувала функції реалізатора. Але з нового року пішли перевірки, з’явились перші постраждалі, котрих оштрафували на серйозні гроші. І я опинився перед вибором: оформляти дружину як найманого працівника, аби ще й вона платила податки, чи приймати якесь інше рішення. Ми подумали — і я закрився, а дружина зареєструвалась як фізична особа-підприємець. Тепер під час перевірки до неї не зможуть причепитись, адже і в документах, і за прилавком — одна і та сама людина.

Інший колишній підприємець, Роман Руденко, зупинятись на подробицях своєї історії не побажав.

— Відповідь на ваше запитання про причини ліквідації мого невеличкого базарного бізнесу загальновідома, — прокоментував він ситуацію. — Хіба ви не знаєте, що підприємців обклали такими величезними податками, що робота втратила сенс? А підвищити ціни на товари чи послуги ми не можемо, позаяк купівельна спроможність людей дуже низька. Тому закритись, щоб не платити податки в умовах відсутності прибутків — найбільш оптимальний варіант. Багатьох підштовхнули, можна сказати, до добровільно-примусового самогубства.

Закриваються не лише на базарах

Уже майже три місяці, як припинила підприємницьку діяльність сумчанка Ірина Романенко. Вона орендувала приміщення і торгувала килимами, паласами та супутніми товарами.

— Неподалік відкрився супермаркет, і виручка різко впала, — розповідає пані Ірина. — А її й так ледь вистачало на оренду та на комуналку. Я економила на всьому. Сиділа в магазині у постійній темряві — вмикала світло лише тоді, як з’являвся покупець. Але собі від місячної виручки все одно залишалось не більш як дві—три тисячі, та й то нерегулярно. Останньою краплею стало підвищення податкових платежів. Тому я припинила торгівлю і тепер шукаю роботу — бути «господарем» по кишені не кожному. В останні два-три місяці закрилось багато моїх знайомих. Подруга тримала магазин, у якому торгувала дитячими іграшками. Однак власник приміщення підняв орендну плату, бо і у нього зросли видатки. До того ж відновилися перевірки, дрібні підприємці опинилися перед загрозою втратити не лише бізнес, а й особисте майно.

Катерина Філенко вже багато років працює перукарем. На її думку, ця галузь від останніх нововведень постраждала в Сумах чи не найбільше.

— Наш заклад — один з кращих у місті, — каже вона. — Донедавна із 15 перукарів офіційно оформленими були лише троє. Вони зареєструвались як приватні підприємці й мали із хазяйкою орендні відносини, решта домовлялась із нею по-своєму. За останні десять років нас жодного разу не перевіряли. Але нині серед сумських перукарів — справжня паніка. Є цирульні, де офіційно не був оформлений ніхто. І перед дилемою постали не лише звичайні перукарі, а й власники закладів. Якщо аж надто змушувати працівників реєструватись підприємцями та оформлятись офіційно, дехто може не погодитись і піти. Але тоді перукарня втратить багатьох постійних клієнтів. Якщо залишити все, як є — може прийти інспектор і оштрафувати на кілька десятків тисяч гривень. Перукарі реєструватись підприємцями не хочуть, бо заробітки впали, і грошей на податки у багатьох немає.

У цифрах проглядається покращення

Заступник голови Спілки підприємців, орендарів та власників Сумської області Олена Полякова вважає, що чутки про масове закриття дрібного та середнього бізнесу істотно перебільшені. Самоліквідувалися переважно ті, хто реально не працював, а лише рахувався. Звичайно, є винятки, але вони «погоди» не роблять. За словами О. Полякової, останніми місяцями на Сумщині зареєструвалося підприємцями на 1330 чоловік більше, ніж ліквідувалось. Значно серйознішою проблемою вона вважає вимогу до підприємців укомплектуватися контрольно-касовими апаратами. Найдешевший коштує 6 тис. грн. А ще ж будуть витрати на обслуговування, Інтернет, який на базарі може бути лише мобільним, відтак, працюватиме зі збоями. Тим часом, покупцям необхідно буде видавати фіскальні чеки, які в режимі «онлайн» реєструються у податковому органі. Тож головні проблеми підприємців іще попереду.

У Службі зайнятості на Сумщині повідомляють про значне «пожвавлення» на ринку праці, яке відбувається внаслідок подвоєння «мінімалки». За словами директора відомства Володимира Підлісного, підвищену зарплату з початку року в області отримують понад 70 тисяч працівників, а кількість вакансій зросла на 71 відсоток.

Головне управління Державної фіскальної служби в Сумській області відзвітувало про збільшення надходжень від єдиного соціального внеску. Зокрема, у лютому ця цифра становила 244,5 млн. грн. — у порівнянні із минулорічним періодом вона зросла майже на 46 відсотків. Керівник регіональної філії ДФС Олексій Мазуренко вважає: отримані результати свідчать про те, що бізнес починає виходити з тіні.

Чого буде більше від реформування відносин у сферах дрібного і середнього бізнесу — користі чи шкоди, покаже час. Однак попередній висновок уже можна зробити: коли запускають «бульдозер макроекономіки», на чиїсь мікроекономічні інтереси не зважають.

Володимир ЧЕРНОВ.

Мал.Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Сумська область.