Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі (на знімку).

 


Після зустрічі глава парламенту повідомив, що наступне засідання асамблеї НАТО відбудеться у Грузії, в Тбілісі, у ньому візьме участь і глава українського парламенту. Голова Верховної Ради Андрій Парубій уже сьогодні виступив з ініціативою ухвалити окрему резолюцію про порушення прав людини на окупованих територіях України, а також закликав до продовження та збільшення санкцій щодо Росії.


А. Парубій нагадав, що цього року відзначаємо 20 років із дня підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО і ще одну річницю — 15 років утворення міжпарламентської асамблеї «Україна—
НАТО». «Міжпарламентська асамблея у всі часи, найтяжчі для України, була поруч з нами і допомагала», — сказав Голова Верховної Ради, пригадавши, як 10—11 лютого 2014 року, в одні з найважчих днів Майдану, делегація МПА НАТО приїхала на Майдан і обійшла всі барикади. «Для нас це був дуже важливий символічний крок підтримки України, — відзначив А. Парубій. — Так само після початку агресії Росії вже 
5 квітня 2014 року Росію було позбавлено права асоційованого членства в асамблеї. Це було одне з перших санкційних рішень міжнародних організацій стосовно Росії. І фактично з того часу на кожній сесії МПА НАТО Україна стає одним із ключових питань для обговорення».


Глава українського парламенту подякував панові Аллі за те, що він є «великим другом України» і вже вчетверте перебуває у нашій державі, за велику підтримку нашої країни. «Україна дуже розраховує на ще більш тісну і активну співпрацю з НАТО, і ми всі переконані у твердості рішення саміту НАТО, що Україна буде членом НАТО», — заявив Андрій Парубій.


У свою чергу Паоло Аллі наголосив, що НАТО є не лише військовим альянсом, це — військово-політичний альянс. «Тому для парламентської асамблеї дуже важливо розуміти, що відбувається в Україні, адже членами асамблеї є парламентарії з різних країн, — сказав він. — Україна і НАТО розробили особливий механізм співпраці, в тому числі в рамках міжпарламентського комітету «НАТО—Україна». Ця рада намагається будь-якими засобами розробити план, який допоможе Україні повернути цілісність і недоторканність кордонів». Президент ПА НАТО запевнив, що в альянсі всіляко підтримують процес реформ, які відбуваються в Україні. Асамблея засудила анексію Криму і вторгнення Росії в Донбаський регіон. Особливе занепокоєння сьогодні викликають на Заході нові форми гібридної війни, пов’язані з кіборг-війною, нова хвиля ескалації напруги на сході України, відзначив президент парламентської асамблеї.

***


Заступник Генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер учора прибула з офіційним дводенним візитом в Україну. Програмою поїздки передбачено перемовини з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, першим заступником міністра оборони Іваном Руснаком та іншими українськими високопосадовцями. Також запланована зустріч із лідерами кримських татар, участь у відкритті Київського безпекового форуму та спілкування із студентами Київського національного університеті імені Тараса Шевченка.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.