Учора в Києві в Національному технічному університеті стартував форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі. На його відкритті була присутня Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку). «У цій залі зібралися люди, які розуміють, наскільки нині важлива професійно-технічна якісна освіта», — сказала вона.

 


Ураховуючи те, що захід зібрав чимало представників дружньої нам Польщі, І. Геращенко від імені парламенту подякувала їм за «справжній лобізм нашої країни» в голосуванні за безвізовий режим для України в Європарламенті. Від українців вона пообіцяла не створювати для європейської спільноти міграційних ризиків, адже ми «усвідомлюємо, що безвізовий режим — це не тільки право, а й висока відповідальність».


Нині ми стоїмо перед усвідомленням того, що питання реформування вищої освіти є невідкладним, сказала І. Геращенко. Яскравим свідченням цього, за її словами, стало те, що Рада реформ, яка днями проходила під головуванням Президента, вперше була присвячена темі освіти. Не випадково особливий акцент робили на інклюзивному підході до навчання, вважає перший заступник глави законодавчого органу. «Ми зможемо стати частиною Європейського простору тільки тоді, коли створимо рівні можливості для людей з особливими потребами», — сказала вона.


Представницька зустріч, яка збирає керівників технічних вузів, у нашій країні проходить уже втретє. Схожі зібрання були у 2009-му та 2014 році. Однак нинішній форум, який має назву «Співпраця науковців та освітян України та Польщі: стан, можливості та перспективи», найчисленніший. У ньому взяли участь понад вісім десятків польських ректорів та проректорів. З українського боку — майже дев’яносто очільників вищих технічних навчальних закладів. Захід розраховано на два дні. Учора (6 квітня) його учасники працювали у форматі пленарного засідання. Сьогодні (7 квітня) форумчани розійшлися на роботу за круглими столами, під час яких зачеплять, зокрема, проблематики європейської акредитації інженерної освіти, подвійних дипломів, формування спільних інноваційних середовищ тощо.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.