На завершення роботи Міжпарламентської ради Україна—НАТО відбулась прес-конференція її співголів — Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко і канадського сенатора Рейнел Андрейчук. Вони оприлюднили спільну заяву, з текстом якої пропонуємо ознайомитися.

 

Заява

Київ, 5 квітня 2017 року

Україна продовжує протистояти серйозним викликам її національній безпеці. Ми твердо засуджуємо триваючу незаконну окупацію Криму та безпосередню підтримку озброєних бойовиків на Донбасі Російською Федерацією.

Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і закликаємо негайно покласти край щоденним порушенням режиму припинення вогню до повного виконання Мінських домовленостей через активізацію Нормандського формату та інших механізмів.


Співпраця з НАТО допомагає Україні протидіяти наявним загрозам національній безпеці, зберігати територіальну цілісність, зміцнювати обороноздатність країни, а також здійснювати важливі та масштабні реформи.


Україна дала чітко зрозуміти, що стратегічною метою процесу її євроатлантичної інтеграції є досягнення стандартів, необхідних для членства в НАТО, підтвердженням чого є останні директивні документи, включаючи Стратегію національної безпеки, Військову доктрину, Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони, а також Стратегічний оборонний бюлетень. Завдяки діяльності офісу віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а також Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України покращились результати спільних зусиль.


Ми також наголошуємо на значному зростанні підтримки НАТО серед населення України, в тому числі на збільшенні підтримки потенційного членства країни в НАТО.


Річна національна програма співробітництва Україна—НАТО (РНП) залишається основним інструментом, за допомогою якого Україна визначає конкретні цілі співпраці з НАТО. Ми вітаємо прогрес, досягнутий в рамках РНП в 2016 році, і з нетерпінням очікуємо якнайшвидшого прийняття РНП на 2017 рік. Ми закликаємо українську владу використовувати весь потенціал програми і комплексного пакета допомоги, схваленого НАТО для України на Варшавському саміті в липні 2016 року. Цілі, амбіції та часові рамки РНП повинні відображати прагнення України щодо набуття членства в НАТО.


Цілі реформ мають виходити за рамки збройних сил і охоплювати весь сектор оборони і безпеки, включаючи Службу безпеки, їх необхідно покласти в основу майбутнього закону про національну безпеку.


Більшої уваги та зусиль також потребують загальні політичні, економічні і правові цілі РНП, включаючи зміцнення верховенства права і боротьбу з корупцією. За умови використання їхнього повного потенціалу РНП може стати справжнім інструментом трансформації України.


З цією метою парламент і громадянське суспільство повинні більш активно брати участь у моніторингу і підтримці втілення в життя РНП.


Громадянське суспільство відіграє важливу роль, зокрема в інформуванні громадськості про цілі, вартість і переваги євроатлантичної інтеграції. У цьому контексті більш тісна співпраця з громадянським суспільством може сприяти реалізації завдань Державної програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017—2020 роки.


Верховна Рада покликана відігравати свою роль у втіленні в життя РНП і здійсненні відповідних реформ. Водночас належить докласти ще багато зусиль для посилення парламентського контролю над політикою в царині євроатлантичної інтеграції України, зокрема через роботу комітетів Верховної Ради.


У свою чергу ми закликаємо НАТО забезпечити допомогу в реформуванні сектора безпеки і оборони України, продовжувати розвивати Комплексний пакет допомоги, а також активізувати зусилля щодо сприяння підвищенню інформованості громадськості про НАТО.


Ми також закликаємо парламентаріїв держав—членів НАТО продовжувати нарощування допомоги Україні через свої національні парламенти та зберігати нашу єдність і рішучість.


Як парламентський аналог Комісії Україна—НАТО Міжпарламентська рада Україна—НАТО являє собою важливий форум для контролю і підтримки національними парламентаріями цілей співпраці України з Північноатлантичним альянсом і ми маємо намір повною мірою використовувати цей форум в 2017 році. Ми з нетерпінням чекаємо на проведення в Україні Семінару Роуза-Рота в липні цього року, який за часом збігається із відзначенням 20-ї річниці Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО.


Міжпарламентська рада Україна—НАТО створена в 2003 році й об’єднує понад десяток парламентаріїв з України й таку само кількість їхніх колег із держав—членів НАТО. Зазвичай Рада збирається двічі на рік: в Україні і в Брюсселі. Її мета полягає в тому, щоб продемонструвати парламентський інтерес і участь у співпраці між Україною та НАТО. Протягом багатьох років вона стала активним політичним форумом, де парламентарії України і держав—членів НАТО мають змогу обговорювати все, що становить спільний інтерес.


Нинішнє засідання Міжпарламентської ради відбулося в Києві під спільним головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко і члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Рейнел Андрейчук за участю Голови Верховної Ради Андрія Парубія і Голови Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі (Італія).


У рамках одноденної роботи члени Міжпарламентської ради зустрілися з урядовцями й представниками громадянського суспільства. Говорили про поточну ситуацію в сфері безпеки, розглянули широкомасштабне співробітництво між Україною і НАТО, включаючи питання нагальних реформ.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.