Із майже 400 учнів Павлівської школи Калинівського району на Вінниччині половина дістаються на уроки на велосипедах. Шкільний автобус тільки обіцяють. Чи може велосипедний досвід цього навчального закладу прислужитися для інших? І чи потрібен такій школі автобус?

 

У Павлівці з кінця в кінець -- сім кілометрів. Школа розташована майже на околиці села. Як стверджує директор Тетяна Шуманська (на знімку праворуч), 180 учнів добираються на уроки, долаючи відстань понад три кілометри. Таких мали б підвозити шкільним автобусом. Однак Павлівська школа поки що чекає своєї черги на отримання транспортного засобу. Тим часом тут у моді велосипеди. Майже всі вчителі, а їх у школі 42, та більшість учнів вирішили проблему по-своєму -- пересіли на двоколісні транспортні засоби. Велопарк біля школи вражає. Хто охороняє ровери, поки учні і вчителі на уроках? Чи не викрадають двоколісні різних розмірів і моделей?

 

Жінка-завуч 45 років крутить педалі

 

Біля воріт шкільного подвір'я зупинила свого двоколісного друга завуч школи Людмила Адамчук, поруч із нею загальмував іще один велосипедист, її внук Віталик, який навчається у третьому класі. Велосипед у пані Людмили майже 45 років.

 

Директор школи Тетяна Шуманська, якій уже за 50, теж приїхала на веломашині. Жінка каже, що робить так майже щодня.

 

-- Мені з дому до школи чотири кілометри, -- розповідає пані Тетяна. -- Пішки йти довго. На велосипеді зручно і звично, а головне -- швидше.

 

-- У нас неписане правило -- на шкільному подвір'ї їздити заборонено, -- розповідає директор. -- Воно однакове й для учнів, і для вчителів. Під'їжджаємо до воріт, а далі вже пішки котимо велосипеди до місця паркування. Його нам обладнали шефи -- робітники Калинівського машинобудівного заводу, "Райагропостачу" і місцевого сільськогосподарського товариства. Кількість велосипедистів збільшується, тому на всіх уже не вистачає місця. Хто приїхав пізніше, залишають велосипеди, ставлячи їх поруч один з одним.

 

Як пояснила директор, за весь час її роботи в школі був тільки один випадок крадіжки велосипеда. Викрав його учень. Тому діти дуже швидко знайшли злодія, і він змушений був повернути чуже майно.

 

Павлівка -- село велосипедне. Тут у багатьох сім'ях велосипедів стільки, як і дорослих та дітей. Під час спілкування з учнями розповів, що зустрів на вулиці 69-річну жінку, яка крутила педалі, їдучи у магазин. Її звуть Ганна Коник. "Та це ж моя бабуся, -- озвався 10-класник Андрій Коник. -- Вона вже 35 років їздить на велосипеді. Скаржиться, що пішки ходити ноги болять, а педалі крутити легше. Ніколи до магазину не йде пішки".

 

Ровер зробили удвох з батьком

 

-- У нас у сім'ї чотири велосипеди, -- розповів Андрій. -- Мій найбільш оригінальний. Зробили його разом з татом. Він знайшов на сміттєзвалищі стару раму. Виявилося, що вона від німецького велосипеда. Якісь деталі взяли з нашого старого велика, а деякі докупили -- і ось маю ровер.

 

Діти розповідали, що батьки дарують їм двоколісні на день народження.

 

-- Це не тільки зручно, а й престижно -- мати велосипед, -- каже Андрій. -- Батьки знають: підростає дитина -- треба збирати гроші на велика. У нас уже з другого класу крутять педалі до школи. Буває, приїжджає дехто і з першокласників, тільки я вам про це не казав. На шкільні екскурсії також вирушаємо на велосипедах. На велику ти, як спортсмен, завжди в тонусі. Дихаєш свіжим повітрям, загартовуєш м'язи.

 

З учнями постійно проводять заняття з правил дорожнього руху, навчають поведінки на дорозі. Молодші переважно їдуть у супроводі батьків. Та й учителі по дорозі в школу чи під час повернення додому стежать за тим, як учні дотримуються правил їзди на вулиці.

 

-- Сільська рада виділила кошти на спорудження спортзалу, -- каже Тетяна Шуманська. -- Його вже збудовано. Закінчимо роботи, тоді у нас почне працювати спортивна велосекція. Бо з району й області неодноразово зверталися з такими пропозиціями. Можливо, до осені завершимо роботи з будівництвом.

 

На отримання шкільного автобуса колектив також не полишає надії. Найбільше він потрібен взимку і восени, коли на велосипеді їхати незручно.

 

 

ДОСЛІВНО

 

Завідувач відділу освіти Калинівської райдержадміністрації Сергій Ференець:

 

-- Перший автобус, що його отримаємо у наступному навчальному році за програмою "Шкільний автобус", передамо для Павлівської школи.

 

 

КОМЕНТАР

 

Відеоролик про велошколу поширимо у всіх районах

 

Заступник директора департаменту освіти Вінницької ОДА Олена Чорна (на знімку):

 

-- Павлівка показала гарний приклад для інших. Чому б не скористатися їхнім досвідом? Плануємо зняти відеоролик про велосипедну школу. Поширимо його у районах області. На одній із нарад попросимо керівника Калинівського відділу освіти чи директора Павлівської школи розповісти, як їм вдалося так масово пересісти на велосипеди. Переконана, що їхній досвід неодмінно зацікавить інші навчальні заклади. На мою думку, тут усе залежить від самої організації справи і прикладу керівника навчального закладу та вчителів. Велосипед не тільки зручність, це ще й зміцнення здоров'я. Я особисто тільки за поширення такого досвіду.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінницька область.

 

Голос України